Beludzsisztáni államszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Beludzsisztáni államszövestég
Pakisztán közigazgatási divíziója
19521955
Beludzsisztáni államszövetség zászlaja
Beludzsisztáni államszövetség zászlaja
Beludzsisztáni államszövetség kiemelve Pakisztán térképén
Beludzsisztáni államszövetség kiemelve Pakisztán térképén
Általános adatok
Fővárosa Kalat
Terület206 382 km²
Hivatalos nyelvek beludzs
Vallás muszlim
Pénznem pakisztáni rúpia (PKR)
Kormányzat
Államforma monarchia
Uralkodó Mir Ahmed Jár kán
ElődállamUtódállam
 Kalati kaganátusBeludzsisztán 
 Lasz Béla (hercegi állam)
 Karán (hercegi állam)
 Makrán (hercegi állam)

A Beludzsisztáni államszövetség (Urdu: بلوچستان ریاستی اتحاد) Pakisztán egy közigazgatási divíziója volt, ami 1952. október 3. és 1955. október 14. között létezett Pakisztán délnyugati részében. Négy hercegi államból alakították ki, mégpedig Kalat, Karán, Lasz Béla és Makrán. Fővárosa Kalat város volt.[1]

Az államszövetség területe nagyjából a mai Beludzsisztán délnyugati felét tette ki. Az államszövetségnek a Beludzsisztáni főbiztos tartománya, amely tőle északkeletre terült el, nem volt része. Az államszövetséghez Gvadár városa sem tartozott, amely az Ománi szultanátus része volt. A négy állam uralkodója megőrizte hivatalát és függetlenségét.[2]

A Beludzsisztáni államszövetség Pakisztán térképén pirossal

A BÁSZ a négy állam 1948-as Pakisztáni domíniumhoz való csatlakozása után keletkezett. A terület az államszövetség felbomlása után a Kalati divízió része lett. Az államszövetség első vezetője a kalati Mir Ahmed Jár lett, Kalat kánja. A legfőbb kormányzó szerve az Uralkodók Tanácsa volt, amelybe Kalat kánja, Lasz Béla dzsamja, valamint Karán és Makrán navábjai tartoztak. Főbb kérdésekben a határozatot a dzsirga vagy nemesi tanács hozhatta, amelynek az államszövetség minden nemese, szardárja tagja volt.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Gwillim Law. Administrative Subdivisions of Countries: A Comprehensive World Reference, 1900 through 1998. McFarland (1999) 
  2. William Ascher and Natalia Mirovitskaya. Development Strategies, Identities, and Conflict in Asia. Palgrave Macmillan (2013) 

Külső linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Baluchistan States Union című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.