Makrán (hercegi állam)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Makrán
Pakisztán hercegi állama
18. század1955
Makrán zászlaja
Makrán zászlaja
Makrán kiemelve Pakisztán térképén
Makrán kiemelve Pakisztán térképén
Általános adatok
Fővárosa Kecs (Turbat)
Terület54 000 km²
Hivatalos nyelvek perzsa, beludzs
Vallás moszlim
Kormányzat
Államforma monarchia
Uralkodó Mir Mehrullah kán (első)
Mir Bai kán (utolsó)
ElődállamUtódállam
 Mogul BirodalomPakisztán Domínium 

Makrán egy autonóm hercegi állam volt, mely vazallusi szövetségben volt Brit Indiával 1947-ig, majd 1948-tól Pakisztán hercegi állama lett. Ez a státus 1955-ben megszűnt. A mai Pakisztán legdélnyugatabbi csücskében helyezkedett el, azon a területen, amit ma Gvadár, Kecs és Pandzsgur körzetei foglalnak el.[1][2] Gvadár városa nem tartozott a hercegi államhoz, mert 1958-ig a Maszkati és Ománi szultanátus része volt.

Történelem[szerkesztés]

Makrán államot a 18. században alapították meg a helyi szardárok, akik a makráni Gicski beludzs családhoz tartoztak és függetlenek maradtak 1948-ig. 1948. március 17-én, Makrán csatlakozott Pakisztánhoz, majd 1952. október 3-án része lett a Kalatot, Karánt és Lasz Bélát is magába foglaló Beludzsisztáni államszövetségnek. A csatlakozási nyilatkozatot Mir Bai Kán Gicski a hercegi állam utolsó uralkodója írta alá a következő szavakkal:

Sosem fogadjuk el Kalat felsőbbségét és kihirdetjük, hogy államunk beolvad az újonnan született moszlim államba, Pakisztánba.

Az állam 1955. október 14-én megszűnt, amikor Pakisztán nyugati régióinak többsége egyesült, hogy megalakítsa Nyugat-Pakisztán tartományt. Amikor ez a tartomány feloszlott 1970-ben, az egykori Makrán hercegi állam területe Makrán körzetként szerveződött újjá, majd később mint Beludzsisztán tartomány Makrán divíziója működött.

Demográfia[szerkesztés]

A tartomány lakosságát elsősorban beludzs törzsek képezték néhány arabbal és perzsával.

Kormányzat[szerkesztés]

Makrán uralkodóinak címe eredetileg szardár volt, majd 1922-ben navábra változott. Az 1898 előtti uralkodókról ismereteink hiányosak. A Gicski beludzs család uralkodott ebben a régióban a Makrán állam megalakulása előtt is, amikor pedig az állam megalakult, a kecsi Gicski szardárt tették meg Makrán navábjának.

Hivatali idő Makrán uralkodói[3]
1898-1917 (szardár) Mir Mehrullah kán Beludzs
1917-1922 Interregnum
1922 – 1948. március 17. Mir Azám Dzsan Beludzs (naváb)
1948. március 17. – 1955. október 14. Mir Bai kán Gicski Beludzs (naváb)
1955. október 14. az állam megszűnt

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Makran (princely state) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.