Ugrás a tartalomhoz

Belposta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belposta
Hivatalos névРэспубліканскае ўнітарнае прадпрыемства паштовай сувязі «Белпошта»
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • posta
  • postai szolgáltatás
Alapítva1995
SzékhelyMinszk, Függetlenség sugárút 10.
Iparág
TulajdonosFehérorosz állam
Formarepublican unitary enterprise
SzolgáltatásokPostai szolgáltatások
Alkalmazottak száma11 200 (2009)

A Belposta weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Belposta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Belposta (fehéroroszul: Белпошта; oroszul Белпочта) Fehéroroszország nemzeti postaszolgálata. Fehéroroszország 1947. május 13. óta tagja az Egyetemes Postaegyesületnek.[1]

Története[szerkesztés]

Történelmi előzmények[szerkesztés]

Fehéroroszország rövid önálló történelme ellenére a posta nagy múltra tekint vissza. Kr. u. 885-ből származik az első írásbeli említése a belarusz hírnököknek.[2] A Kijevi Ruszban a herceg hírnöke egy különleges cím volt. A futárok juttatták el a herceg parancsát az ország különböző területeire, a különleges vagy titkos üzeneteket gyakran memorizálták, és levél nélkül juttatták célba.

1583-ban az első Fehéroroszország területére eső postai úton (VarsóBiałystok–HrodnaVilnius) már bevezették a tarifarendszert. 1793-ban a terület az Orosz Birodalom részévé vált, így a posta története innentől közös az orosz postáéval. Létrehozták az első postai körzeteket Minszk, Vityebszk és Mogilev körül. Az első fehérorosz távíróállomást 1859-ben szerelték fel a minszki postafiókban. 1871-ben megkezdődött a rendszeres vasúti szállítás a Minszk–Moszkva, Minszk–Rivne, Minszk–Breszt és a Minszk–Lubawa útvonalon. A postaautók is hamarosan megjelentek. A Belarusz SzSzK a szovjet postához tartozott 1991-ig.

Az önálló Belposta[szerkesztés]

A Szovjetunió összeomlása után Fehéroroszország független állam lett, így szükségessé vált egy önálló nemzeti posta létrehozása. A 100%-os állami tulajdonban álló Belposta Vállalat 1995-ben jött létre. 2009-ben közel 4000 postahivatal és 11 200 alkalmazott tartozott a fehérorosz postához.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Universal Postal Union – Belarus. www.upu.int. [2012. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 26.)
  2. Доставка вестей и почты в IX - XVII вв. - Белпочта. www.belpost.by. [2013. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 26.)
  3. Белорусская почта 1995 - 2009 гг. - Белпочта. belpost.by. (Hozzáférés: 2020. április 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Belposhta című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.