Belogradcsiki erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belogradcsiki erőd
Kaleto
Ország Bulgária
Mai településBelogradcsik

Látogathatóigen
Elhelyezkedése
Belogradcsiki erőd (Bulgária)
Belogradcsiki erőd
Belogradcsiki erőd
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 37′ 24″, k. h. 22° 40′ 38″Koordináták: é. sz. 43° 37′ 24″, k. h. 22° 40′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz Belogradcsiki erőd témájú médiaállományokat.

A belogradcsiki erőd (bolgár nyelven Белоградчишка крепост, Belogradcsiska kreposzt), más néven Kaleto (Калето, „az erőd”, a török kale szóból) erőd Bulgária északnyugati részén, a Balkán-hegység északi lejtőin, közel Belogradcsik városához, melynek egyik fő turisztikai nevezetessége a belogradcsiki sziklák mellett.[1] A vár Bulgária egyik legjobb állapotban megmaradt erődje, országos jelentőségű műemlék.

A vár falai az alapoknál a két méteres szélességet is meghaladják, magasságuk eléri a 12 métert. Három megerősített udvarát kapuk kötik össze. Az erőd területe 10 210 m². A felújított erődöt kulturális műemlékké nyilvánították, a helyi történeti múzeum kezelésében áll.

Története[szerkesztés]

Az első, ezen a helyen álló erőd még akkor épült, amikor a terület a Római Birodalom fennhatósága alá tartozott. A helyi sziklaformációk természetes védelemként szolgáltak, erődített falakat csak az északnyugati és a délkeleti oldalon kellett építeni, az udvart a többi oldalról akár hetven méteres magasságot is elérő sziklák védték.

Az erőd eleinte nem annyira védelmi célokat szolgált, mint inkább a terület ellenőrzését. Iván Szracimir bolgár cár, akinek székhelye Vidinben volt, a 14. században bővítette a régi erődöt, és a régió egyik legfontosabb erődítményévé tette, csak a vidini Baba Vida volt nála jelentősebb.

A 14. század végén Bulgáriát elfoglalta az Oszmán Birodalom, az erőd 1396-ban került török kézre. A régióban fokozódott a hajdúk és felkelők tevékenysége, ezért a törökök kénytelenek voltak megerősíteni az erődöt. A 19. század elején további jelentős változtatásokat hajtottak végre rajta; a változások a kor oszmán várépítési stílusát tükrözték, és a bővítés mellett teljes átalakítást is végeztek. A munkálatokban résztvevő francia és olasz mérnököknek köszönhetően tipikusan európai elemekkel is gazdagították a várat.

Az erődnek jelentős szerepe volt az 1850-es belogradcsiki felkelés leverésében. Utoljára az 1885-ös szerb–bolgár háborúban játszott szerepet. Ma múzeum.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Belogradchik Attractions. [2021. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Belogradchik Fortress című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Belogradchik Fortress
A Wikimédia Commons tartalmaz Belogradcsiki erőd témájú médiaállományokat.