Begin the Beguine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Begin the Beguine
könnyűzene
Cole Porter
Cole Porter

ZeneszerzőCole Porter
DalszövegíróCole Porter
Ősbemutató1935. október
Megjelenés1938, New York

HangszerelésArtie Shaw, Jerry Gray
ISWCT-070.010.811-7

A Begin the Beguine című népszerű dal, Cole Porter örökzöld szerzeménye. Porter a dalt valahol Kalabahi, Indonézia és a Fidzsi-szigetek között komponálta egy 1935-es csendes-óceáni hajóút során egy óceánjárón. 1935 októberében June Knight mutatta be a Broadway Jubilee című musicalben.

Eleinte a dal nem aratott sikert mind a hossza, mind a szokatlan formája miatt. Bár Josephine Baker 1936-ban táncolt rá, ám ő sem aratott vele sikert. Két évvel később a zenekarvezető Artie Shaw készített egy swing-zenekari verziót, ami végre egy RCA lemezen nagynehezen befutott. Begin the Beguine 1938-ban a legjobban eladott lemez lett, és kitartó Artie Shaw együttesével a csúcsra jutott.

Az 1940-es Broadway Melody(wd) című filmben Fred Astaire és Elenaor Powell táncolta el. Rövidesen minden jelentős nagyzenekar felvette (Harry James, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Glenn Miller...)

Később Frank Sinatra és Ella Fitzgerald, Elvis Presley is elénekelte. A Begin the Beguine a második világháború idején klasszikussá vált. Max Beckmann 1946-os festményének címe Begin the Beguine és a University of Michigan Museum of Art 1948-ban megvásárolta a képet).

Beguine[szerkesztés]

Maga a beguine egy tánczenei forma; a lassú rumbához hasonlít.

Híres felvételek[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Xavier Cugat

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]