Barnasávos bambuszcápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barnasávos bambuszcápa
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Rablócápa-alakúak (Orectolobiformes)
Család: Hemiscylliidae
Nem: Chiloscyllium
Faj: C. punctatum
Tudományos név
Chiloscyllium punctatum
Müller & Henle, 1838
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barnasávos bambuszcápa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barnasávos bambuszcápa témájú kategóriát.

Barnasávos bambuszcápa

A barnasávos bambuszcápa (Chiloscyllium punctatum) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályába, a cápák és ráják (Elasmobranchii) alosztályába, valamint a rablócápa-alakúak (Orectolobiformes) rendjébe és a Hemiscylliidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj az Indiai- és Csendes-óceán lakója, Indiától egészen Ausztráliáig mindenütt megtalálható. Általában korallszirtek közelségét kedveli.

Megjelenése[szerkesztés]

Átlagos testhossza 82-105 centiméter, maximális mérete 121 centiméter, nőstény általában nagyobb, mint a hím. Szürke alapon fekete csíkos, de többféle mintázat is létezik. Állkapcsában 244 apró tompa fog található amelyek simák és karcmentesek.

Életmódja[szerkesztés]

Csigákkal, kagylókkal, rákokkal, és sok más puhatestű állattal táplálkozik. Kutatása igen nehéz mivel főként éjszaka aktív. A sekély vizeket kedveli, ezért nem megy 90 méternél mélyebbre. Legtöbb idejét az aljzaton tölti, ha veszélyben érzi magát befúrja magát a homokba. Látása nem valami jó, inkább a szaglására hagyatkozik. Ártalmatlan, akár még simogatni is lehet! Az 1995-ös években 421 barnasávos bambuszcápát fogtak ki. Húsa értékes és finom. Agya a legkisebb a halak között. Egyedszáma nem éri el 2000 példányt

Szaporodása[szerkesztés]

Párzás előtt egymást harapdálják. Az újszülöttek kis apró tojásokból az úgynevezett cápatojásból kelnek ki. Egy család akár 40 főből is állhat. Ebből maximum 17 hím a többi mind nőstény.

Érdekessége[szerkesztés]

A Barnasávos bambuszcápa sok asztrológiai mesében szerepel. Az embernél 60-szor több ideig is bírják Oxigén nélkül, ezért apálykor mellúszói segítségével kimászik hogy rákokat fogyasszon. Hátán egy védelemre szolgáló tüske található.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]