Rome: Total War: Barbarian Invasion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Barbarian Invasion szócikkből átirányítva)
Rome Total War: Barbarian Invasion
FejlesztőCreative Assembly
KiadóSega
ZeneszerzőJeff van Dyck
SorozatTotal War
PlatformokWindows, iOS
Kiadási dátum2005. szeptember 27.
Legfrissebb kiadás
Stabil1.6
Műfajstratégiai játék
Játékmódokegy vagy több játékos
Korhatár12
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóDVD vagy CD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Microsoft Windows 98SE/ME/2000/XP, Pentium III 1.0 GHz vagy Athlon 1.0 GHz processzor vagy jobb, 256RAM memória, 2,9 GB szabad merevlemez-terület, 100% DirectX9.0b-kompatibilis, 64MB-s 3D videókártya ,100% DirectX9.0b-kompatibilis, 16 bites hangkártya
SablonWikidataSegítség

A Rome: Total War: Barbarian Invasion egy körökre osztott számítógépes stratégiai játék, a Rome: Total War egyik kiegészítője, mely 2005-ben jelent meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék története szerint a Római Birodalomra árnyék vetül. A birodalmat kettéosztották. Krisztus után 363 van. A barbárok készülnek, hogy a római birodalmat szétverjék. Vagy meg kell védeni a római birodalmat, vagy az egyik barbár néppel el kell pusztítani azt.

Ebben a kiegészítőben rengeteg újdonság van például vallás, horda, hűség. A játék közben is megjelenik pár nép csak úgy a semmiből például a szlávok.

A vallás fontos tényező, mert erősen befolyásolja az adott település morálját. A kiegészítőben három vallás van: pogányság, kereszténység és a zoroasztrizmus. A vallást erősödését, elterjedését négy dolog befolyásolja, ezek: a szomszédos tartományok vallása, a helytartó, kormányzó vallása, az épületek és a frakció által támogatott vallások.

Van egy pár új alakzat is. A pajzsfal és a sündisznóalakzat, melyek a falanx helyén találhatók meg. Vannak olyan egységek, melyek tudnak úszni, de ez ki van írva a képességeikhez. Ilyenkor csak át kell irányítani őket a folyó túloldalára.

A horda itt azt jelenti, hogy az adott nép nem ural egyetlenegy tartományt sem, ezért nem kell fizetnie semmit. A katonákat ingyen tartja, de nem képezhet egységeket. Zsoldosokat felvehet, de nekik kell fizetni. Nem minden nép válhat hordává. Ha tud a nép hordává alakulni, akkor azt úgy lehet megcsinálni, hogy ha már csak egy tartományt ural, akkor rá kell nyomni a jelére, mely a település adatai alatt van. Az egységek, melyeket képzett, megmaradnak. Vannak olyan népek melyek alapból hordák, például a hunok. A horda sereg zászlóján egy kerék van. A hordába olyan harcosok vannak, melyeket nem lehet képezni, ezek el is tűnnek, miután a nép letelepedett.

Egy új dolog a hűség, mely csak a római frakcióknál van. Ez azért fontos, mert ha alacsony a hűsége, akkor nagy a lehetőség, hogy föllázad. Mikor nagy, persze kicsi az esélye, hogy föllázad. A római lázadóknak külön frakciójuk van, az is kétféle lehet: keleti vagy nyugati, attól függ, hol lázadtak fel. Ezek a frakciók pontosan ugyanolyanok, mint a többi. A hűségét egy adott családtagnak a leírásánál lehet megnézni.

A római szenátus a játékból teljesen eltűnt. A római frakciók tehát függetlenek. A valóságban sem volt már nagy szerepe a szenátusnak.

Egy új opció még az éjszakai csata. Ekkor a csata éjjel játszódik le, de a harcosokat lehet látni, mert fáklyával világítják ki magukat. Az éjszakai támadást csak olyan hadvezér tud csinálni, aki képes rá, vagy már támadták meg este. Ezt a tulajdonságot a jellemvonásoknál lehet megnézni. A támadás ablaknál lehet ezt a parancsot kiadni úgy, hogy a tábla alján ott van egy kis kocka, abba be kell rakni a pipát, de nem biztos, hogy sikerülni fog.

Az egyéni csatnál is vannak újdonságok. Az, hogy el lehet menteni az adott hadsereget, így nem kell a kedvenc hadseregeidet újra megcsinálni, hanem csak elég betölteni az elmentett hadat. Ezt a lándzsahegyek képnél lehet megtenni azt automatikus hadsereg alatt.

Végül vannak olyan népek, melyek a játék közben jönnek elő, például a szlávok. Ezek a frakciók ugyanúgy működnek, mint a többi építkeznek, városokat foglalnak el stb. . A játékban nem mindig jelennek meg, mert kialakulásukhoz kell néhány tényező, például a romano-britek csak, akkor jelennek meg, ha Britanniából kiűzték a rómaiakat. Ilyenek még az osztrogótok is, vagyis ők is a játék kezdete után jelennek meg.

Népek Elfoglalandó provinciák száma Köztük legyenek a következő provinciák Játszható-e?
Alemannok
20 Felső-Germánia, Pannónia, Észak-Itália igen
Hunok
15 Észak-Itália, Trákia igen
Vandálok
10 Baetica, Afrika, Észak-Itália igen
Gótok
16 Trákia, Észak-Itália igen
Roxolánok
10 Pannónia, Illyricum et Dalmatia, Colchis nem
Szarmaták
15 Pannónia, Illyricum et Dalmatia, Colchis igen
Szlávok
14 Trákia nem
Szászánidák
20 Egyiptom, Palesztina, Trákia igen
Berberek
10 Afrika, Egyiptom nem
Frankok
20 Lugdinensis, Aquitania, Narbonensis igen
Osztrogótok
14 Észak-Itália, Illyricum et Dalmatia nem
Burgundok
14 Alpes Maritimae et Cottinae, Raetia, Narbonensis nem
Longobárdok
14 Aemiliaet et Liguria, Venetia nem
Szászok
18 Szászország, Felső-Britannia, Belgica igen
Kelták
16 Felső-Britannia, Alsó-Britannia, Lugdinesis nem
Nyugatrómai Birodalom
34 Észak-Itália, Afrika, Taraconensis, Trákia igen
Keletrómai Birodalom
34 Trákia, Egyiptom, Észak-Itália, Afrika igen
Romano-britek
14 Felső-Britannia, Alsó-Britannia, Lugdinesis nem

Források[szerkesztés]