Barabás Márton (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barabás Márton
Született1893. május 1.
Pusztaszőreg
Meghalt1974. november 7. (81 évesen)
Toronto
Nemzetiségemagyar
Stílusarealizmus
IskoláiMagyar Képzőművészeti Főiskola
Bajor Királyi Akadémia
Aki hatott ráFranz von Stuck

Márkosfalvai Barabás Márton (Pusztaszőreg, 1893. május 1.Toronto, Kanada, 1974. november 7.) magyar festő. Unokája Barabás Márton festő, szobrász.

Életútja[szerkesztés]

Barabás Márton Barabás Miklós arcképfestő unokaöccse. Képzőművészeti tanulmányokat a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatott 1911-1914 közt, közben Münchenben a Bajor Királyi Akadémián Franz von Stuck (1863-1928) és Heckel voltak a mesterei. 1918-1919-ben fejezte be tanulmányait Budapesten. Tanulmányutakon járt Párizsban, Velencében, majd nyaranként a dachaui művésztelepen alkotott. Festett Erdélyben, s különböző olasz városokban. A második világháború után kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, majd 1959-ben Torontóban telepedett le.

Munkássága[szerkesztés]

Falusi tájait, munkajeleneteit erős folklorisztikus érdeklődés jellemezte. Erdélyben a székely népélet jelenetei és az erdélyi tájak ihlették. Nagyméretű vásznat festett a kalotaszegi konfirmációról. Kiváló arcképfestő is volt, megbízást kapott a román király arcképének megfestésére is. Sikeresek voltak Magyarországon bemutatott képei, amelyekből vásárolt a Magyar Nemzeti Galéria, a budapesti Vármegyeháza (1943-ban falképeket festett a Vármegyeháza könyvtártermébe), a Hadtörténeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A tengeren túl, Youngstownban a ferences kápolnának készítette el a csíksomlyói Boldogasszony képét,[1] Los Angelesben a Szent István templomban őrzik nagyméretű Magyar szentek című alkotását, amelyet a helybeli Római Katolikus Magyar Egyesület vásárolt meg tőle. 1967-ben alkalma nyílt egyéni kiállítást rendezni a Los Angeles-i Bognár Galériában. Később Amerikában és Kanadában hegyvidéki tájképek festésére szakosodott, megfestette Grand Canyont, a Niagara-vízesést,[1] stb.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A két Barabás Márton. Virtuális séta a Székely Nemzeti Múzeumban. [2014. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 16.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]