Banjani (Bosanska Krupa)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Banjani
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBosanska Krupa
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség332 fő[1]
Népsűrűség12,8 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület25,92 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 02′ 16″, k. h. 16° 09′ 22″Koordináták: é. sz. 45° 02′ 16″, k. h. 16° 09′ 22″
SablonWikidataSegítség

Banjani falu Bosznia-Hercegovinában, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában, Bosanska Krupa községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina északnyugati részén, Bihácstól légvonalban 31, közúton 52 km-re északkeletre, Bosanska Krupa központjától légvonalban 15, közúton 21 km-re északra levő dombos, erdős területen, a Babinac és a Glodina-patakok völgyei között, a környező dombokon fekszik.

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[3]
Népesség
2013[3]
Szerb 241 39
Bosnyák 255 292
Horvát 1 0
Jugoszláv 0 0
Egyéb 4 1
Összesen 501 332

Története[szerkesztés]

A Banjani egy régi horvát nemzetség volt, amely egykor itt, az Una folyó közelében, Mali Pset zsupániájában telepedett le. A falut, ahol laktak, eredetileg Banjának hívták, innen ered a nevük. Az egyházszervezetben Pset környéke a knini egyházmegyéhez tartozott. A falu később Banjani nevet kapta, és Pset környékével együtt a zágrábi plébániához tartozott, de a templom továbbra is a knini egyházmegye része volt. A törökök behatolásakor Banjániban végvári katonaság állomásozott. A Banjanik által lakott terület meghódításával (1575-1578) sok család felvette az iszlámot. Ezt követően sokan kivándoroltak az északi horvát vidékekre, vagy keveredtek a szomszédos bužimi és másutt élő horvát nemzetségekkel, akik szintén áttértek a muszlim hitre. Az ősi banjani családnevek közül ma a Maličevići, Kovačići, Vugrini és Pribegi családokat említik.

A törökök a lepusztult horvát földre Limből és Ibarból telepítettek szerb családokat, míg a mai nép többsége a 19. században érkezett Likából és Dalmáciából. A falu még 1981-ben is jelentős szerb többséggel rendelkezett, a bosnyák lakosság számaránya az 1970-es évetől ugrásszerűen emelkedett. A boszniai háború előtt már közel egyenlő arányú volt a szerb és a bosnyák lakosság.

A boszniai háború kezdetén, 1992-ben a boszniai szerb hadsereg részben elfoglalta e falu tágabb területét. 1993. január 11-én, a délelőtti órákban megkezdődött a "Munja '93" hadművelet, amelyet az ARBiH (Bosznia-hercegovinai Köztársaság Hadserege) 505. Bužimi gárdadandár egységei hajtottak végre Izet Nanić parancsnoksága alatt. A műveletben mintegy 360 bužimi katona vett részt. A másik oldalon a (Boszniai) Szerb Köztársaság Hadserege (VRS) Novigradi dandárjának a tagjai voltak (főleg Bosanski Noviból), Ranko Dabić parancsnoksága alatt. A harcban a szerb erők jelentős élőerő- és technikai szenvedtek, melynek következtében Bosanski Noviban többnapos gyászt hirdettek. Feltételezések szerint a szerbek élőerővesztesége körülbelül 160 katona és négy fogoly volt, míg az ARBiH 18 katonát veszített. Banjani falu szinte teljes területét megszállták az ARBiH egységei, és az kezükön is maradt a háború végéig.

Ma már Banjani lakosságának túlnyomó többsége muszlim vallású bosnyák.

Nevezetességei[szerkesztés]

A Glodina-patak feletti magaslaton, a Glavica nevű lelőhelyen történelem előtti erődítmény maradványai találhatók. A kőből és földből épített erődítmény egy 100 x 80 méteres nagyságú területet ölel fel. A területen számos vaskori cseréptöredék került elő.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11428
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11428
  3. a b Popis 2013 u BiH – Bosanska Krupa (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  4. Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. február 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Banjani című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Banjani (Bosanska Krupa) című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]