Balaton Park Circuit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balaton Park Circuit
A pálya irányítótornya 2023-ban
A pálya irányítótornya 2023-ban
Adatok
Hely Magyarország, Balatonfőkajár
Épült2013–2023
TervezőGulácsi Ferenc
Hossz4115 km,
2557 mérföld
Kanyarok16
Elhelyezkedése
Balaton Park Circuit (Magyarország)
Balaton Park Circuit
Balaton Park Circuit
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 00′ 29″, k. h. 18° 11′ 56″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 29″, k. h. 18° 11′ 56″
A versenypálya weboldala

A Balaton Park Circuit egy Magyarországon, Balatonfőkajár szomszédságában, a hírek szerint magánfinanszírozásban megépült versenypálya. Tíz év előkészítés és építés után 2023. május 16-án adták át.

Története[szerkesztés]

Az első hírek 2013-ban jelentek meg a pálya építéséről, ezek szerint 2005 körül kezdték el a tervezését, és akkor 2015-ös átadást reméltek, de pár év múlva átmenetileg abbamaradt az építkezés. Ezután 2020-ban adtak megint hírt a pálya építésének folytatásáról, amely végül 2023 májusára készült el. Az építés elhúzódását azzal indokolták, hogy korábban „regionális alap standardokkal” terveztek, végül azonban „a legmagasabb színvonalon készült el, a »legújabb technológiával és a legmagasabb szintű biztonsággal«”. A pályát a Hungaroringet is tervező Gulácsi Ferenc[1] tervezte, hossza 4,115 km, 16 kanyar található rajta, ebből hat jobb és tíz bal kanyar. Szélessége 12-15 méter közötti, 48 garázs és három különálló, de összeköthető paddock található egymás mellett. 10 000 állandó ülőhellyel rendelkezik, de ideiglenes lelátók felállításával 120 000 ülőhelyesre bővíthető a nézők számára. Bár először a két legfontosabb motorverseny, a Formula–1 és a MotoGP potenciális rendezhetősége is szempont volt, az átadáskor ezen versenyek a tulajdonosok nyilatkozatai szerint már nem bírtak prioritással, miközben ezek a versenyek generálják a legtöbb bevételt. Ettől függetlenül a pálya a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítésének is megfelel. Az átadáson Giancarlo Fisichella korábbi F1-es versenyző hajtott végig elsőként a pályán egy Ferrari FF típusú sportkocsival.

Az átadáskor az hangzott el, hogy a pálya mintegy 200 millió euróból épült fel, nemzetközi családi vagyonkezelők befektetésiből, ugyanakkor Oláh Gyárfás szakmai vezető 2020-ban még azt mondta, hogy „a létesítményt magyar kötődésű nemzetközi konzorcium finanszírozza, állami támogatás nélkül”. A projekt nem teljesen átlátható finanszírozói körében feltűnt Hanóch Nísszání üzletember és hobbiautóversenyző, aki az F1-ben is próbálkozott, és akinek üzleti vállalkozásait jelentős veszteségek és adótartozások kísérték. Feltűnt továbbá Veréb Balázs ügyvéd is, aki a Balaton Park mögött álló két belize-i cég kézbesítési megbízottja, valamint az üzemeltető cég jogi igazgatója. (Veréb cégével korábban egy Külgazdasági és Külügyminisztériummal kötött üzletben is érintett volt, ahol ezer darab kínai lélegeztetőgép megvásárlásáról döntöttek 48 millió euró értékben a koronavírus-járvány idején, ezen kívül egy hosszabb időre visszanyúló, Budapest Airporttal kapcsolatos vesztegetési bűnügyben is vádlott volt.)[2]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]