Bódis József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bódis József
Született 1953. július 12. (65 éves)
Csurgó
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái Pécsi Tudományegyetem

Bódis József (Csurgó, 1953. július 12. –) magyar orvos, szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem rektora, oktatási államtitkár.

Élete[szerkesztés]

1953. július 12-én született a Somogy megyei Csurgón. Édesapja, Bódis József, cukrász és pék volt, édesanyja, Varga Rózsa, szintén a helyi pékségben dolgozott. A csurgói gimnázium elvégzését követően a Pécsi Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, ahol 1977-ben orvosi diplomát szerzett. Az egyetemi tanulmányai során aktív tagja volt a tudományos diákkörnek. Kutatásait eleinte az Élettani Intézet berkeiben folytatta, majd később a Nőgyógyászati Klinikán vállalt munkát.

1995-ben szerzett PhD fokozatot a Pécsi Tudományegyetemen klinikai orvostudományokból. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora (DSc) szintén klinikai orvostudományokból.

Kutatási területe a nőgyógyászati endoszkópia, a reprodukciós endokrinológia és az urogynecologia.

Több hazai és külföldi nőgyógyászati szervezet tagja.

2010-ben és 2014-ben a Pécsi Tudományegyetem rektorává választották. 2014 óta második alkalommal választották a Magyar Rektori Konferencia elnökének. Jelenleg a Magyar Nőorvos Társaság elnöki tisztségét is betölti.

Házas, két gyermeke van. Felesége, Dr. Bódisné Dr. Zámbó Katalin, radioizotóp-diagnosztikai szakorvosként dolgozik és jelenleg a PTE ÁOK KK Nukleáris Medicina Intézet vezetője. Lánya, Viktória, 1979-ben született és okleveles építészként helyezkedett el. Fia. Richárd, 1986-ban született, és ügyvédként dolgozik.

Díjai[szerkesztés]

  • Hippokratesz díj: 2012
  • PAB Tudományszervezési Díj: 2010
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje: 2005
  • PAB Tudományszervezési Díj: 2005
  • Magyar Nőorvosok Lapja- Nívódíj: 1995
  • Magyar Nőorvosok Lapja- Nívódíj: 1988
  • Gyógyszereink-Nívódíj: 1985

Források[szerkesztés]