Bérgavallér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bérgavallér
(Fading Gigolo)
2013-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőJohn Turturro
ProducerBill Block
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Turturro
Főszerepben
ZeneAbraham Laboriel
OperatőrMarco Pontecorvo
VágóSimona Paggi
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő90 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2013. szeptember 7. (TIFF)
  • USA 2014. április 18.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1401/2014)
Bevétel22,7 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bérgavallér (eredeti cím: Fading Gigolo) 2013-ban bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, melyet John Turturro írt és rendezett. A főbb szerepekben Turturro, Woody Allen, Sharon Stone, Sofía Vergara, Vanessa Paradis, Liev Schreiber és Eugenia Kuzmina látható.

Világpremierje 2013. szeptember 7-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Az amerikai mozikban 2014. április 18-án mutatták be, összességében vegyes kritikai reakciók mellett.

Cselekmény[szerkesztés]

Dr. Parker jómódú bőrgyógyász. Megemlíti páciensének, Murraynek, hogy egy barátnőjével, Selimával szeretnék kipróbálni a hármas szexet és megkérdezi Murrayt, ismer-e esetleg ehhez alkalmas férfit. Murray, akinek a könyvesboltja éppen nemrég ment csődbe, barátját és volt alkalmazottját, Fioravantét beszéli rá a dologra – mivel mindketten pénzszűkében vannak. Nemsokára jövedelmező üzletet építenek, melyben Fioravante a dzsigoló, akit Murray futtat. Murray egy Othella nevű nővel és annak gyerekeivel él. Amikor az egyik gyerek tetves lesz, elviszi őt kezelésre Avigalhez, egy néhai haszid zsidó rabbi vonzó özvegyéhez.

Murray mesél a nőnek Fioravantéról, azt állítva, hogy masszázsterapeuta és segíteni tud a magányos nőnek gyásza feldolgozásában. Avigal találkozik is a férfival, de szigorú vallásossága miatt kezet sem hajlandó fogni vele, a hátát azonban engedi megmasszírozni. Az érintéstől elsírja magát, mert férje két évvel korábban bekövetkezett halála óta senki sem érintette meg. Dovi, egy ortodox zsidó polgárőrség, a Shomrim tagja a brooklyini Williamsburgben. Szerelmes Avigalbe, de ő tartózkodóan fogadja közeledési próbálkozásait, így a féltékeny Dovi követni kezdi Murrayt. Fioravante és Avigal többször is találkoznak, végül egy parkban meg is csókolják egymást.

Fioravante megjelenik a régóta tervezett édeshármas helyszínén, de képtelen teljesíteni az ágyban. A két nő boldogan felismeri az igazságot: Fioravante szerelmes. Murrayt egy csoport haszid zsidó elrabolja és a Beth Din elé viszik kihallgatásra. Avigal félbeszakítja a tárgyalást és bevallja, hogy megszegte a vallási előírásokat, magányosságával magyarázva tettét. Avigal elfogadja hódolójának Dovit és elviteti vele magát Fioravantéhoz, elbúcsúzni tőle.

Fioravante el akarja hagyni a várost, de fontolóra veszi döntését, miután egy kávézóban találkozik egy gyönyörű nővel.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
John Turturro Fioravante Schnell Ádám
Woody Allen Murray Schwartz Szacsvay László
Sharon Stone Dr. Parker Fehér Anna
Sofía Vergara Selima Pikali Gerda
Vanessa Paradis Avigal Zsigmond Tamara
Liev Schreiber Dovi Barabás Kiss Zoltán
Eugenia Kuzmina Olga
Tonya Pinkins Othella
Max Casella pultos
Aida Turturro sofőr felesége
Bob Balaban Sol Fazekas István
Michael Badalucco ideges sofőr
David Margulies főrabbi Kajtár Róbert
Aurélie Claudel tai chizó
Loan Chabanol Loan

Bemutató[szerkesztés]

2013. szeptember 8-án mutatták be, a 13. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál különleges szekciójában.[3] Az Amerikai Egyesült Államokban korlátozott mozibemutatót kapott, 2014. április 18-án debütált a filmszínházakban.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az észak-amerikai mozikban 3 769 873, míg nemzetközileg 18 936 431 dolláros bevételt termelt. Összbevétele így 22 706 304 dollár lett.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat szerzett. A Rotten Tomatoes 147 kritikus véleményét összegezve 54%-os értékelést adott rá. A szöveges kritikai összefoglaló szerint „bevallottan vulgáris és komikus – a Bérgavallér megfelelően kihasználja a főszereplő páros tagjai közti szórakoztató kémiát.”[5]

Geoffrey Macnab (The Independent) ötből háromra értékelte a filmet. Szerinte „Turturro trükkje, hogy fog néhány sztereotip karaktert és azokat szokatlan, meglepő módon ábrázolja.” A forgatókönyvet ugyanakkor kritizálta, amiért az nem fejt ki bővebben bizonyos részleteket, például Murray családi életét.[6] Szintén pozitív kritikájában Peter Debruge, a Variety cikkírója méltatta Turturrót: „John Turturro érzékenységet és intelligenciát visz bele egy olyan témába, amely borzasztóan rosszul sülhetett volna el ebben a filmben”[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fading Gigolo (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
  2. Bérgavallér - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
  3. a b Debruge, Peter: Toronto Film Review: 'Fading Gigolo'. Variety. Penske Business Media, 2013. szeptember 12. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
  4. McDaniel, Matt. „Sharon Stone Cozies Up With Sofia Vergara in 'Fading Gigolo' Trailer Premiere”, Yahoo!, 2014. január 8. (Hozzáférés: 2014. február 11.) 
  5. Fading Gigolo (angol nyelven). Rotten Tomatoes, 2014. április 18. (Hozzáférés: 2023. november 3.) „Admittedly vulgar and ludicrous, Fading Gigolo gets a decent amount of mileage out of the entertaining chemistry between its starring duo.
  6. Macnab, Geoffrey: Fading Gigolo: A New York story in sweet and jazzy key (angol nyelven). The Independent, 2014. május 23. (Hozzáférés: 2023. november 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fading Gigolo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]