Bélatelep (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bélatelep
Bélatelep (pirossal) a XVIII. kerület térképén
Bélatelep (pirossal) a XVIII. kerület térképén
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXVIII.
Alapítás ideje1920-as évek
Városhoz csatolás1950
Korábbi rangjatelepülésrész (Rákoskeresztúr)
Népesség
Teljes népesség1285 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Bélatelep (Budapest)
Bélatelep
Bélatelep
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 27′ 24″, k. h. 19° 11′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 24″, k. h. 19° 11′ 47″

Bélatelep Budapest XVIII. kerületének egyik városrésze.

Fekvése[szerkesztés]

Határai a XVII. és a XVIII. kerület határa a Tünde utcától, Csévéző utca, a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonal és a Tünde utca a XVII. és a XVIII. kerület határáig.

Megközelítése[szerkesztés]

Közvetlenül a városrész szélei mentén a 98-as, 98E és a 198-as autóbusznak vannak megállói, illetve a délkeleti csücskének számító, roppant forgalmas Gyömrői út és Csévéző út kereszteződésének többi oldalán megáll még a 93-as, a 200E, a 217-es és a 217E jelű busz.

Az éjszakai járatok közül egyedül a 980-as érinti a Csévéző utca mentén.

Története[szerkesztés]

A terület névadója gróf Vigyázó Béla, akinek a birtokán alakult ki az 1920-as években. Rákoskeresztúr községhez tartozott Nagy-Budapest kialakításáig, amikor is a XVIII. kerülethez csatolták, míg Rákoskeresztúr a XVII. kerület része lett.

A városrész két szélén fut a Gyömrői út, benne leválasztva a Ferihegyi gyorsforgalmi úttal, valamint a Csévéző utca. Ezek jelentős átmenő forgalmat bonyolítanak le szinte minden nap; a Gyömrői/Ferihegyi gyorsforgalmi út Kőbánya-Kispest és Vecsés, illetve a 4-es út tengelye mentén, míg a Csévéző utca keresztirányban, a XVII. kerület felé.

A városrészen belül csak mellékutcák vannak, amik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér pont feléjük irányuló kifutója miatt korántsem mondhatók csendesnek, akár fel, akár leszállnak a gépek.

Források[szerkesztés]