Béghin-Say

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Béghin-Say
A nantes-i cukorgyár
A nantes-i cukorgyár
JelmondatUn peu de sucre, beaucoup d'idées
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1973
Megszűnt2003
Iparágélelmiszeripar
TulajdonosTereos
Formaszövetkezeti társulás
Termékekcukor
AnyavállalataTereos

A Béghin-Say weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Béghin-Say témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Béghin-Say francia cukoripari cég volt.

Története[szerkesztés]

A Béghin-Say 1973-ban jött létre az alábbi cukoripari cégek fúziójával:

  • Béghin, amelyet 1821-ben alapítottak Joseph Coget tanyáján Thumeries-ben veje, Antoine Béghin közreműködésével.[1] 1868-ban Antoine fia, Ferdinand Béghin vette át a céget. Ferdinand halála után az ő két fia, Joseph és Henri alapítottak céget Ferdinand Béghin néven.[2] 1967-ben a Béghin cég, amelyet Henri fia, Ferdinand Béghin vezetett, átvette az irányítást a Say felett.[1]
  • Say, amelyet 1831-ben Louis Auguste Say, Jean-Baptiste Say közgazdász testvére alapított "Raffinerie de la Jamaïque" (jamaicai finomító) néven, a jelenlegi párizsi 13. kerületben. Say korábban a Delessert család nantes-i cégénél volt cégvezető.

1982-ben a Béghin-Say-t megvásárolta az Eridania csoport, az olasz Montedison cégcsoport leányvállalata.[3] A Ferruzzi csoport, amely az 1980-as évek végén átvette a Montedison irányítását, összeolvasztotta a Béghin-Say és Eridania cégeket.

1991-ben a Béghin Say tulajdonrészt és irányítási jogosultságot szerzett a hatvani, selypi, szerencsi és szolnoki cukorgyárakban. A selypi gyárat 1998-ban gazdaságossági okok miatt bezárták.[4]

2001. július 3-án az Électricité de France és Fiat nyilvános vételi ajánlattal megvásárolta a Montedisont. Az új részvényesek csak az energiaipari tevékenységeket kívánták megtartani, így az Erdiania-Beghin-Say-t feldarabolták, és a cukoripari részt értékesítésre kínálták fel.

2003-ban a Béghin-Sayt az Union SDA és Union BS vásárolták meg. Együtt megalapították a Tereos csoportot, kivéve néhány cukorgyárat Marne megyében, amelyeket a Cristal Union csoportnak értékesítettek. Ugyanebben az évben a magyar cukorgyárakban levő részesedésüket a Nordzucker AG-nak adták el.[4]

A Béghin-Say jelenleg önálló cégként nem létezik, csak a Tereos márkaneveként.

Termékek[szerkesztés]

Franciaországban a Béghin-Say a Beghin Say, La perruche, Le Blondvilliers és l'Antillaise márkaneveken hozta forgalomba termékeit.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Ferdinand Béghin
  2. Béghin. Centre d'Histoire et de Documentation
  3. Jean-Claude Daumas et David S. Landes: Le capitalisme familial: logiques et trajectoires. In: Actes de la journée d'études de Besançon du 17 janvier 2002. Presses Univ. Franche-Comté. 2003. ISBN 978-2-84867-036-2. 90-91. oldal
  4. a b JELENTÉS a cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot értékelő, és annak itthoni következményeit feltáró vizsgálóbizottság vizsgálatának eredményéről. Budapest. 2011. december 28.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Béghin-Say című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.