Az első tanító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az első tanító
(Первый учитель)
1965-ös szovjet film

Gyujsen, a tanító (Bolot Bejsenalijev)
Gyujsen, a tanító (Bolot Bejsenalijev)
RendezőAndrej Szergejevics Mihalkov-Koncsalovszkij
AlapműCsingiz Ajtmatov
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróBorisz Dobrogyejev, Andrej Koncsalovskij
FőszerepbenBolot Bejsenalijev, Natalja Arinbaszarova
ZeneVjacseszlav Ovcsinnyikov
OperatőrGeorgij Rerberg
VágóEva Ladizsenszkaja
Gyártás
GyártóMoszfilm, Kirgizfilm
OrszágSzovjetunió
Nyelvorosz
Játékidő102 perc
Forgalmazás
Bemutató1965
További információk
SablonWikidataSegítség

Az első tanító Andrej Koncsalovszkij orosz-szovjet rendező első, 1965-ben készült fekete-fehér filmje.

A film tartalma[szerkesztés]

A történet 1923-ban, közvetlenül az oroszországi polgárháború befejezése után játszódik Kirgiziában, ahol a szovjet hatalom épphogy megvetette a lábát. Egy tegnap még vöröskatona naív fiatalember, Gyujsen érkezik a faluba, hogy a betűvetést oktassa. Ennek támogatottsága az elmaradott vidéken a nullával egyenlő. A változást képviselő tanító konfrontálódik a hagyományt mereven tisztelő közösséggel. A világnézetek kibékíthetetlen ellentéte súlyos emberi összecsapáshoz vezet.

Fogadtatása[szerkesztés]

A film ideológiai tisztasága mindmáig megőrizte drámai művészi erejét, korában jelentős sikert aratott, Koncsalovszkijt pedig nemzetközileg ismertté tette.

A húszas évek elején játszódó cselekmény távolról sem hősi eseményeket idéz fel, nem is célja az épp lejátszódó társadalmi fordulatok elemzése: csupán a rendkívül nehéz körülmények közt is lehetséges helytállás és az erkölcsi koherencia kérdését elemzi. A tanító erkölcsi különállása, az őt körülvevő ellenséges vagy gyanakvó közösség hagyományos zártsága, a harc sokszor kétértelmű pillanatai, kegyetlen és embertelen mozzanatai nem az elmondott szöveg vagy a látott kép tanulságai révén válnak befogadhatóvá, hanem az öntörvényű, zsúfolt és mozgalmas képvilág közvetítésében. Mihalkov-Koncsalovszkij … nem illusztrálja Ajtmatov művét, hanem újrafogalmazta Ajtmatov problémáját, s ezáltal … meg is haladta Ajtmatov teljesítményét.
– Margócsy István, Filmvilág[1]

Főszereplők[szerkesztés]

A film címszerepét, Gyujsent, a tanítót a kirgiz születésű Bolot Bejsenalijev (1937–2002) alakította, aki később Kirgizisztánban a „Nemzet Színésze” cím birtokosa lett. A női főszerepet, Altinajt, a házasságra kényszerített gyermekleányt a forgatás idején 19 éves, kazah-lengyel származású Natalja Arinbaszarova (* 1946) balerina–színésznő kapta, aki 1965–1969 között Koncsalovszkij rendező (második) felesége volt.

Díjak[szerkesztés]

  • 1966: Velencei Filmfesztivál – ezüstérem, legjobb női főszereplő
  • 1966: II. Római Filmszemle
  • 1966: Kijev
  • 1967: Hyères – különdíj

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]