Az Ermitázs Önkéntes Szolgálata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ermitázs Múzeum Önkéntes Szolgálata egy az Ermitázs programjai közül, mely orosz és külföldi diákokat egyesít ebben a fiataloknak szóló szervezetben. Lehetőséget biztosít az érdeklődőknek arra, hogy gyakorlatban is megismerkedhessenek az Ermitázs munkájával és közvetlenül részt vehessenek különböző események előkészületeiben, lebonyolításában, valamint a Múzeum egyéb érdekes projektjeiben.

A megalakulás története[szerkesztés]

Az Önkéntes Szolgálat megszületése szorosan összekapcsolódik Szentpétervár háromszáz éves jubileumi ünnepségeinek előkészületeivel. Az Ermitázs aktívan részt vett az eseményen, számos programot szervezett mind a város lakosai, mind pedig magas rangú vendégek számára. Az ezzel járó rengeteg munka azonban már meghaladta a múzeum erőit, így mikor az Ermitázst önkéntesek keresték fel, hogy segítségüket felajánlják, támogatták kezdeményezésüket. 2003-ban Mihail Kozsuhovszkij, a háromszáz éves jubileumi ünnepségen segítséget nyújtó fiatalok csoportjának vezetője azzal az ajánlattal fordult az Ermitázs igazgatóságához, hogy alakítsanak önkéntes szolgálatot idegen nyelveket beszélő diákok számára. Ennek eredményeként még azelőtt sikerült 150 embert összetoborozni és felkészíteni a múzeumi munkákra, hogy hivatalosan elfogadták volna a projektet. Tavasszal a program megkapta a „Háromszáz Éves Pétervári Jubileumi Ünnepségek Bizottságának” támogatását, és 2003. május 23-án az Ermitázs megnyitotta kapuit az önkéntes segítők számára. M. Kozsuhovszkijt kinevezték a múzeum egyik fő munkatársává és az Önkéntes Szolgálat vezetőjévé, a projekt pedig elnyerte a „Múzeum különleges programja” státuszt és a mai napig sikeresen működik.

Az első években az önkéntesek kidolgozták a múzeum egyes részlegeinek együttműködési feltételeit és rendszerét, meghatározták a fő irányvonalakat, célokat az Ermitázs falain belül és kívül.

A csapat[szerkesztés]

Az önkéntesek csapata folyamatosan bővül, összetétele rendkívül színes. Dolgoznak itt egyetemisták, iskolások és nyugdíjasok is, oroszok és külföldiek egyaránt. Mindenki annyi időt tölt a múzeumban, amennyit megengedhet magának, és olyan elfoglaltságot választ, ami megfelel érdeklődésének, emellett pedig mindenki kiveszi a részét a kötelező közös munkákból is. Dolgoznak itt Oroszországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Svájcból, Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Magyarországról és rengeteg más országból is. Az önkéntesek között vannak bölcsészek, aracheológusok, művészettörténészek, tanárok éppúgy, mint újságírók, mérnökök, villamosvezetők, pultosok, vagy zenészek.

Tevékenység[szerkesztés]

Az önkéntesek segítik az adminisztrátorok munkáját: fogadják és beléptetik a látogatókat, ügyelnek a múzeum rendjének betartására. Fontos önkéntesi feladat továbbá a tudományos kutatómunkában nyújtott segítség az Ermitázs különböző részlegein: az őrzött kincsek rendszerezése, kategorizálása és restaurálása. Ezen a két irányvonalon kívül az önkéntesek idegen nyelveket oktatnak és fordítanak, adminisztratív és szerkesztői feladatokat látnak el, segédkeznek kiállításokon, színházi előadásokon és koncerteken, valamint a múzeum egyéb programjain, mint például a Nemzetközi Jótékonysági Bálon a Téli Palotában, vagy az Ermitázs Baráti Körének találkozóin. Az önkéntesek más alosztályokkal és részlegekkel is együttműködnek, úgy mint: a vendégfogadási bizottság, a kelet-európai, a szibériai archeológiai és az antik részlegek, a marketing és a különleges események osztálya, a kortárs művészetek részlege, az Ermitázs színháza és sajtóosztálya. Ezen kívül az önkéntesek részt vesznek nemzetközi szemináriumokon és konferenciákon, ezzel is segítve a múzeum fejlődését.

Az önkéntesi szolgálat tevékenysége magában foglalja továbbá olyan saját projektek létrehozását és megvalósítását, melyek célja, hogy felkeltsék a fiatalság érdeklődését napjaink kulturális problémái iránt és felelősséget ébresszenek bennük ezen örökség megőrzésére.

A „Ropsa” projekt[szerkesztés]

Az önkéntesi szolgálat első projektje az úgynevezett „Ropsa” projekt volt. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a Ropsa-ban található park és építészeti együttes megőrzésének problémájára. Ropsa délnyugatra helyezkedik el Szentpétervártól, és az UNESCO kulturális világörökség részét képezi, az itt található XVIII. századi palotának köszönhetően.

WHY (World Heritage & Youth) – Világörökség és a fiatalság[szerkesztés]

World Heritage & Youth – Világörökség és a fiatalság: az önkéntesi szolgálat jelenlegi legfontosabb projektjének elnevezését („WHY” - angolul: „miért”) kérdésként is értelmezhetjük: „Miért fontos a mai fiatalság számára a kulturális örökség megőrzése?” Az önkéntesek és a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakemberek is igyekeznek választ adni erre a kérdésre kulturális események, kerekasztal-beszélgetések keretein belül, vagy éppen a KGIOP (КГИОП) és a VOOPIK (ВООПИК) képviselőivel, archeológusokkal, történészekkel és aktivistákkal való találkozások folyamán. A program fő célja az, hogy minél több fiatalban ébresszen érdeklődést a múlt hagyatéka iránt, és érdekeltté tegye őket ezek megőrzésében.

Nyári egyetem[szerkesztés]

A WHY (World Heritage & Youth — Világörökség és a fiatalság) keretein belül 2009. óta az Ermitázs Önkéntesi Szolgálata és a Rosatom állami cég minden évben nyári egyetemet szervez, melyen azok a diákok vehetnek részt, akik helyezést érnek el a Rosatom ZATO–ban zajló speciális versenyén (ZATO/ ЗАТО — zárt államigazgatási területen zajló oktatás, kutatás és egyéb tevékenységek, főleg atomenergiával kapcsolatban). E három-négy hét folyamán az ország minden részéből ideérkező, főleg műszaki képzettségű fiatalok önkéntesként dolgoznak az Ermitázsban, szabadtéri múzeumokat látogatnak, a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakemberekkel találkoznak, ásatásokon vesznek részt. E programnak köszönhetően a fiatalok különleges ízelítőt kaphatnak a múzeumi munkákból, jobban megérthetik a tárgyi kulturális örökség valódi értékét és másképp tekintenek hazájuk történelmére, kultúrájára.

Vetélkedők, pályázatok és játékok gyermekeknek[szerkesztés]

Az Ermitázs Önkéntes szolgálata minden évben szervez iskolásoknak és középiskolásoknak szóló játékokat, vetélkedőket. A gyermekek játékos formában ismerkedhetnek meg a világtörténelemmel, különböző országok kulturális hagyatékával. A játékok során a múzeum termeit bebarangolva kincseket, kiállítási tárgyakat kell megkeresniük. 2009. februárjában például a „Szkíta napon” a gyermekek játszva ismerkedhettek meg nem csak a szkíták világával, de az altáji, pazyryki nomád népek gazdag kultúrájával. Ezek az Önkéntesi Szolgálat és az Ermitázs különböző részlegei által rendezett vetélkedők elsősorban oktató jellegűek. A gyermekek tematikus tárlatvezetésen vesznek részt és kisebb kutatásokat végeznek, így önállóan fedezhetik fel maguknak a történelem és kultúra csodálatos világát. A pályázatokat animáció, multimédiás munkák és számítógéppel készült rajz kategóriákban hirdetik meg, és a nyertesek munkáit a múzeum termeinek képernyőin jelenítik meg.

Az Ermitázs Önkéntesi szolgálata által megrendezett játékok, vetélkedők, pályázatok:

 • ,,Fedezd fel Európát az Ermitázsban!" fesztivál, 2015. szeptember 26.
 • ,,Fedezd fel Európát az Ermitázsban!" vetélkedő, 2013. szeptember
 • ,,Fedezd fel Európát az Ermitázsban!" vetélkedő, 2012. szeptember
 • ,,Önkéntes játékok 2010" vetélkedő, 2010. április
 • ,,KotoVasiya KotoManiya" vetélkedő, 2009. március
 • ,,Önkéntes játékok 2009" vetélkedő, 2009. április
 • ,,Szkíta nap" játék, 2009. április
 • ,,Csillagok háborúja" játék, 2008. december-2009. március
 • ,,Jégkorszak" játék, 2008. december
 • ,,Indiana Jones az Ermitázsban" játék, 2008. november

Számítógépes grafika és animáció versenyek[szerkesztés]

Az Ermitázs Önkéntes szolgálata a 2005-ös évtől kezdve versenyeket szervez iskolások számára az információtechnológia területén. A versenyeket minden évben az NMO Iskolaközponttal karöltve dolgozzák ki és bonyolítják le, a tematikát pedig az Ermitázs éppen aktuális rendezvényei és kiállításai határozzák meg. A versenyek magukba foglalják a speciális oktatási programot a résztvevők (6-tól 17 éves korig), az önkéntesek és az informatika tanárok számára, továbbá az ünnepélyes díjátadó ceremóniát is. A benevezett munkák animációk, multimédiás prezentációk és digitális festészet formájában valósulnak meg, majd a győztesek munkái kivetítésre kerülnek a múzeum termeinek monitorain.

Az Ermitázs Önkéntes szolgálata által megrendezett versenyek:

 • ,,Buenos Días, Argentína" 2015. szeptember-december
 • ,,Vándor Béka" 2015. április-november
 • ,,Az Ermitázs születése" 2014. december-2015. április
 • ,,Álmunkban megjelenő távoli mesevilág" 2012. december
 • ,,Cicák és macskák – kicsik és nagyok" 2012. április
 • ,,9 nappal  szeptember első napja előtt" 2011. december
 • ,,II. Miklós kocsiszíne a Téli Palotában" 2011. február
 • ,,A felfedezés küszöbén" 2010. október
 • ,,Az olimposzi istenek nyomában" 2010. április
 • ,,Szentpétervár kézjegye" 2009. május
 • ,,Multikot 2009" 2009. március
 • ,,Újévi ünnep" 2009. december
 • ,,A karácsonyfa története" 2005. december

Lásd még[szerkesztés]

 • Клуб волонтёров
 • Отказники.ру
 • Волонтёры (фильм)
 • Благотворительный фонд «Право Матери»
 • Благотворительность
 • Взаимопомощь

Külső hivatkozások[szerkesztés]