Az őslakó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az őslakó
(The Man from Earth)
2007-es amerikai film
RendezőRichard Schenkman
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróJerome Bixby
Főszerepben
ZeneMark Hinton Stewart
OperatőrAfshin Shahidi
VágóNeil Grieve
Gyártás
GyártóFalling Sky Entertainment
OrszágUSA,
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő87 perc
Költségvetés200.000 dollár
Képarány16:9
Forgalmazás
ForgalmazóAnchor Bay Entertainment
Shoreline Entertainment
BemutatóUSA 2007. június 10.
Magyarország 2008. november 2. (TV-premier)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az őslakó (eredeti cím: The Man from Earth) egy 2007-es amerikai sci-fi-dráma, amit Jerome Bixby írt, Richard Schenkman rendezett és amiben David Lee Smith alakítja a főhős John Oldmant. A forgatókönyvet a neves Sci-fi-író, Jerome Bixby, még az 1960-as évek elején kezdte el, és 1998 áprilisában, a halálos ágyán, fejezte be. A film a népszerűségét a peer-to-peer hálózatok széleskörű elterjedésének köszönheti. Később a történetet Schenkman egy azonos című színpadi darabba adaptálta. A cselekmény szerint John Oldman, egy egyetemi tanár, aki azt állítja magáról, hogy egy ősember (Cro-magnoni vagy magdaléni), aki már 14 ezer éves és tíz évente (mikor feltűnik az embereknek, hogy nem öregszik) odébb kell állnia. Az egész film Oldman házában játszódik, ahol Oldman a kollégáival folytat párbeszédet.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
David Lee Smith John Oldman Laklóth Aladár
Tony Todd Dan Barbinek Péter
John Billingsley Harry Mihályi Győző
Ellen Crawford Edith Rátonyi Hajni
Annika Peterson Sandy Kisfalvi Krisztina
William Katt Art Kárpáti Levente
Alexis Thorpe Linda Murphy Huszárik Kata
Richard Riehle Dr. Will Gruber Konrád Antal
Steven Littles Költöztető Presits Tamás
Chase Sprague Költöztető Kapácsy Miklós
Robbie Bryan Rendőrtiszt Kapácsy Miklós

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

John Oldman történelemprofesszor 10 évnyi tanítás után otthagyni készül az egyetemet, ám búcsúbuliján kollégái és barátai magyarázatot követelnek a hirtelen jött távozási kényszerre. Oldman vonakodik, de végül megosztja velük titkát, vagyis, hogy immár 14 ezer éve jár a Földön, és mivel nem öregszik, 10 évente odébb kell állnia, mielőtt környezete gyanút fog. A kollégák először viccnek hiszik Oldman állítását, majd átverésnek, végül őrületnek, de a játék kedvéért belemelegednek a beszélgetésbe, és hamarosan ráébrednek, hogy nem tudnak megcáfolni semmit, amit mond. Mivel a barátai leginkább tudósok, nem fogadják el ezt a hihetetlennek tűnő információt és megpróbálják megmagyarázni, hogy ha mégis igaz, amit John mond, akkor az hogyan lehetséges. Akad köztük pszichológus-orvos, történészprofesszor, biológus és archeológus, s ők mind a maguk módján kérdezik ki Johnt az életéről és annak esetleges buktatóiról. Eközben megtudjuk John múltjának néhány részletét.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Man from Earth című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]