Az éjszaka urai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az éjszaka urai
(We Own the Night)
2007-es amerikai film
Rendező James Gray
Producer Marc Butan
Joaquin Phoenix
Mark Wahlberg
Nick Wechsler
Műfaj
Forgatókönyvíró James Gray
Főszerepben Joaquin Phoenix
Mark Wahlberg
Eva Mendes
és Robert Duvall
Zene Wojciech Kilar
Operatőr Joaquín Baca-Asay
Gyártás
Gyártó 2929 Productions
Industry Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 117 perc
Költségvetés 21 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó amerikai Columbia Pictures
magyar Budapest Film
Bemutatóamerikai 2007. október 12.
magyar 2008. március 27.
Korhatáramerikai R
magyar 16
Bevétel amerikai $28 563 179[1]
$53 404 601[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az éjszaka urai (We Own the Night) egy 2007-es amerikai bűnügyi film James Gray írásában és rendezésében. Főszereplői Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Mendes és Robert Duvall.

Bemutatója a 2007-es cannes-i filmfesztiválon volt május 25-én, az észak-amerikai mozik 2007. október 12-étől vetítették, míg Magyarországon 2008. március 27-én debütált.

Gray, Phoenix és Wahlberg korábban már dolgozott együtt A bűn állomásai című filmben. Az eredeti cím (We Own the Night) a New York-i rendőrség szlogenje volt az 1980-as években, ami arra utalt, hogy „visszaveszik az éjszakát” a kábítószer-kereskedőktől.

Szereplők[szerkesztés]

Egy virágzó üzletű New York-i éjszakai szórakozóhely vezetője.
A New York-i rendőrség frissen kinevezett kapitánya, Bobby fivére.
Bobby barátnője.
Bobby és Joseph apja, a New York-i rendőrség helyettes rendőrfőnöke.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

New York, 1988 novembere. Újfajta kábítószerek árasztják el a metropoliszt, végeláthatatlan bűnözési hullámot fakasztva, ami messze rémisztőbb, mint bármelyik korábbi. Az új bűnrend túlerőt jelent emberben és fegyverben egyaránt a rendőrségnek, akik havonta veszítenek tagot állományukból.

Bobby Green kereszttűzben találja magát. Egy Brighton Beach-i orosz nighclub vezetőjeként megtartja a tisztes távolságot az El Caribe vendégeitől, akik között ott van a rettegett gengszter, Vagyim Nezinski is, a klub tulajdonosa, Marat Buzajev unokaöccse. Hedonista, a szigorú erkölcsöket nélkülöző életvitele ellenére Bobby elkötelezett barátnője, Amanda mellett, s vágya, hogy egy újabb helyet nyithasson Buzajevnek Manhattanben.

Azonban Bobbynak is megvan a maga titka, amit féltve őriz mindenki előtt. Fivére, Joseph Grusinsky a rendőrség frissen kinevezett kapitánya, apjuk, Albert Grusinsky pedig a legendás múlttal rendelkező rendőrfőnök-helyettes. Bobby anyja nevét használja, s kerüli családját. Joseph előléptetési ünnepségén apja figyelmezteti Bobbyt, hogy veszélyes háború folyik a törvény két oldala között, s hamarosan neki is el kell döntenie, melyik oldalon áll.

Hozzáállását gyökeresen megváltoztatja, mikor fivérét életveszélyes támadás éri, s rájön, hogy apja lehet a következő. Bobby hajlandó kockázatos akciót is elvállalni, hogy a fenyegetésnek véget vessen egyszer s mindenkorra.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatás[szerkesztés]

Az éjszaka urai vegyes kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött több mint 130 vélemény 54%-a tanúskodik pozitív visszajelzésről.[2] Roger Ebertet, a Chicago Sun-Times elismert kritikusát megnyerték a látottak, s így írt róla: „Ez egy atmoszferikus, izgalmas film, jó alakításokkal”.[3] Richard Roeper, Ebert munkatársa a lapnál ezzel szemben úgy vélte, a film „A sok fordulattal és csavarral majdnem olyan, mint egy western rossz paródiája.”[4]

Box office[szerkesztés]

A film 10,8 millió dollár hozott bemutatója hétvégéjén az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában,[1] a nézettségi lista 3. helyén befutva.[5] Hazájában összesen 28,6 milliót gyűjtött, míg a világ többi részén további 24,8 millió dollárnak megfelelő bevételt ért el.[1]

A Sony Pictures 11 millió dollárt fizetett a film forgalmazási jogaiért;[6] ezt a Columbia Pictures divíziójukon keresztül tették meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Az éjszaka urai Box Office Mojo
  2. Az éjszaka urai Rotten Tomatoes
  3. Az éjszaka urai-kritika Archiválva 2008. március 22-i dátummal a Wayback Machine-ben RogerEbert.com
  4. Az éjszaka urai-kritika[halott link] Ebert&Roeper
  5. Hétvégi box office, 2007. október 12-14. Box Office Mojo
  6. Egy rendező egy elhanyagolt New York Cityért The New York Times

További információk[szerkesztés]