Az éhezők viadala (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az éhezők viadala
Az ehezok viadala.jpg
Szerző Suzanne Collins
Eredeti cím The Hunger Games
Műfaj sci-fi, fantasy, kaland, akció
Sorozat Az éhezők viadala-trilógia 1. kötete
Következő Futótűz
Kapcsolódó film Az éhezők viadala (2012)
Díjak Dorothy Canfield Fisher Children's Book Award (Suzanne Collins, 2010)
Kiadás
Kiadó Scholastic Corporation
Kiadás dátuma 2008. szeptember 14.
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2009. november 26.
Fordító Totth Benedek
Oldalak száma 304
ISBNISBN 978 963 9868 64 9

Az éhezők viadala Suzanne Collins amerikai írónő hasonló című trilógiájának az első kötete. Először az amerikai Scholastic adta ki 2008-ban, a magyarul 2009. november 26-án jelent meg. A könyvből azonos címmel film is készült, melyet 2012-ben mutattak be.

A művet (részben joggal) sokan támadják, miszerint a történet plagizálja a Battle Royale című regény történetét.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Az éhezők viadala; ford. Totth Benedek; Agave Könyvek, Bp., 2009

Hazai fogadtatás[szerkesztés]

Az éhezők viadala a megjelenését követően hatalmas kritikai sikert aratott. A fiatal korosztály népszerű kulturális magazinjai elismerően nyilatkoztak róla,[1] nem egy helyen maximális osztályzatot kapott a könyv.[2] Emellett az egyre gyarapodó blogszférából is rengeteg pozitív beszámoló látott napvilágot.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. fürkész: Suzanne Collins: Az éhezők viadala (magyar nyelven). Agave, 2009, ford.: Totth Benedek. est.hu. (Hozzáférés: 2016. február 22.)
  2. B.I.: Suzanne Collins: Az éhezők viadala (magyar nyelven). Agave, 2009, ford.: Totth Benedek. Magyar Narancs. (Hozzáférés: 2016. február 22.)
  3. Timi blogger: Suzanne Collins: Az éhezők viadala (magyar nyelven). Agave, 2009, ford.: Totth Benedek. Könyvvizsgálók. (Hozzáférés: 2010. december 22.)[halott link]
  4. Lobo blogger: Suzanne Collins: Az éhezők viadala (magyar nyelven). Agave, 2009, ford.: Totth Benedek. Könyvvizsgálók. [2012. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 22.)

További információk[szerkesztés]