Battle Royale (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Battle Royale
SzerzőTakami Kósun
Eredeti címバトル・ロワイアル
Ország Japán
Nyelvjapán
Műfajregény
Kiadás
KiadóOhta Publishing
Kiadás dátuma1999
Magyar kiadás dátuma2006
FordítóMayer Ingrid
Média típusakönyv
Oldalak száma738
ISBN963-96-0261-2
SablonWikidataSegítség

A Battle Royale (バトル・ロワイアル; Batoru Rovaiaru; Hepburn: Batoru Rowaiaru?) Takami Kósun regénye, amelyből manga (Battle Royale) és mozifilm (Battle Royale) is készült.

Cselekményvázlat[szerkesztés]

A cselekmény egy alternatív közeljövőben (vagy egy alternatív jelenben) játszódik: egy diktatórikus távol keleti országban (minden jel Japánra utal) egy kilencedikes osztályt (21 lányt és 21 fiút) élethalálharcra kényszerítenek: egy szigetre viszik őket, ahol ellátják őket fegyverekkel a golyószórótól kezdve az étkezésnél használt villáig, és mindenki kap egy robbanó nyakörvet. Feladatuk az lesz, hogy legyilkolják egymást. Ha egy napig nem hal meg senki, akkor a robbanó nyakörvek végeznek mindannyiukkal. A „játéknak” csak egyetlen túlélője lehet, a „győztes”.

A regényt a gyerek szereplők közötti véres konfliktusok miatt gyakran nevezik a huszonegyedik századi japán Legyek Urának Sir William Gerald Golding regénye után (1954).

A könyv[szerkesztés]

A BR a szerző, Takami Kósun egyetlen regénye. Először az Óta kiadó (Lásd: Ohta books.com) gondozásában jelent meg (ami korábban sok más társához hasonlóan visszautasította annak antiszociális tartalma miatt). A kiadó ezzel nyitott a könnyebb műfajok felé. A könyv végül hatalmas siker lett, a fogadtatásához hozzátartozott egyedi belső tervezése, amivel erős képszerűséget ér el (sok illusztráció, gondos tipográfia, térképmellékletek, stb.), hasonlót mintha máris manga lenne.

A cselekmény 42 szálát a gyilkolás dramaturgiája fogja össze, a tér-idő egység közel pontos betartásával. A regény illúzióktól mentes. Mikor már csak hárman vannak (nagyjából azok, akikkel kiépült az olvasó szimpátiája) jelenik meg a csavar, amitől nem pusztán a különböző módokon kivitelezett gyilkosságok részletes felsorolásáról szól a könyv.

A manga[szerkesztés]

Tizenöt kötetes, 2000-ben publikált alkotás, japán kiadója Akita Soten. A könyv írója Tagucsi Maszajukival közösen készítette. Egy rövid idézet belőle.

Ha már a rossznál tartunk, remélem sosem kell megtapasztalnod, mit neveznek zenének itt nálunk. Inkább nyikorgás. Ha rockra vágysz, jobb lesz, ha a hátadon is van szemed, értesz engem?

És mivel a rossz témakörénél tartunk, hadd áruljam el, mi a lehető legrosszabb. Egy államilag támogatott TV-műsor. Egy "vetélkedő." A nézettség az egeket verdesi. Programnak hívják. Bizony.. éljen a kreativitás.

A film[szerkesztés]

A regényből Fukaszaku Kindzsi forgatott filmet azonos címmel, melyet 2000. december 16-án mutattak be Japánban.

A gyilkolás ábrázolása hűen a könyvhöz hihetetlenül brutális. A cselekmény szinte teljesen eltérő, a karakterek jelleme, Noriko sérülése, Kuninobu Jositoki halála az alapműtől eltérő módon került ábrázolásra.

Battle Royale 2[szerkesztés]

A Battle Royale 2: A megtorlás címen készült második film cselekménye csak egy kicsit változik: itt nem egymással, hanem az előző harc győztese által vezetett csoporttal kell leszámolniuk különben mind meghalnak. Rengeteg utalás, cselekményátvitel található az első filmből (pl.: a film végén az osztály egyik lánytagja közli Nanaharával, hogy a fiú által az első rész végén megölt Kitano Takesi az apja volt). Ez a film sokkal érzelemdúsabb az elsőnél, a gyilkolás brutalitása is kisebb mértékben jelenik meg a cselekményben, az ábrázolás sem hozta a „várt” brutalitást.

A diákok[szerkesztés]

A FIÚK A LÁNYOK
Sorszám Név Sorszám Név
1 Akamacu Josio

(赤松義生 Akamatsu Yoshio)

1 Inada Mizuho

(稲田瑞穂 Inada Mizuho)

2 Iidzsima Keita

(飯島敬太, Iijima Keita)

2 Ucumi Jukie

(内海幸枝, Utsumi Yukie)

3 Óki Tacumicsi

(大木立道 Ōki Tatsumichi)

3 Etó Megumi

(江藤 恵, Etō Megumi)

4 Oda Tosinori

(織田敏憲 Oda Toshinori)

4 Ogava Szakura

(小川さくら Ogawa Sakura)

5 Kavada Sógo

(川田章吾, Kawada Shōgo)

5 Kanai Izumi

(金井泉, Kanai Izumi)

6 Kirijama Kazuo

(桐山和雄, Kiriyama Kazuo)

6 Kitano Jukiko
7 Kuninobu Jositoki

(国信慶時, Kuninobu Yoshitoki)

7 Kuszaka Jumiko
8 Kuramoto Jódzsi

(倉元洋二, Kuramoto Yōji)

8 Kotohiki Kajoko
9 Kuronaga Hirosi

(黒長 博 Kuronaga Hiroshi)

9 Szakaki Júko
10 Szaszagava Rjúhei

(笹川竜平 Sasagawa Ryūhei)

10 Simizu Hirono
11 Szugimura Hiroki

(杉村 弘樹 Sugimura Hiroki)

11 Szóma Micuko
12 Szeto Jutaka

(瀬戸豊, Seto Yutaka)

12 Tanizava Haruka
13 Takigucsi Júicsiró

(滝口優一郎 Takiguchi Yūichirō)

13 Csigusza Takako
14 Cukioka Só 14 Tendó Majumi
15 Nanahara Súja 15 Nakagava Noriko
16 Niida Kazusi 16 Nakagava Juka
17 Numai Micuru 17 Noda Szatomi
18 Hatagami Tadakacu 18 Fudzsijosi Fumijo
19 Mimura Sindzsi 19 Macui Csiszato
20 Motobucsi Kjóicsi 20 Minami Kaori
21 Jamamoto Kazuhiko 21 Jahagi Josimi

Egyéb karakterek[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Takami Kósun: Battle royale. "Van rosszabb az iskolánál"; ford. Mayer Ingrid; Ulpius-ház, Bp., 2006

További információk[szerkesztés]