Ausztrál alkotmányos válság 1975-ben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1975-ös ausztrál alkotmányos válság, vagy közismert nevén a Menesztés Ausztrália történetének legnagyobb politikai és alkotmányos válsága volt.

Gough Whitlam miniszterelnök (balra) Richard Nixon amerikai elnökkel
Malcolm Fraser, ötvenéves kore körül.
Malcolm Fraser

Csúcspontját 1975 november 11-én érte el, amikor Sir John Kerr főkormányzó elmozdította hivatalából Gough Whitlam munkáspárti (ALP) miniszterelnököt, és a helyébe Malcolm Frasert, az ellenzék liberális vezérét nevezte ki ügyvezető miniszterelnöknek.

A Whitlam-kormányt 1972-ben választották meg, szűk többséggel a képviselőházban, miközben a szenátust az ellenzék ellenőrizte. 1974-ben újabb választásokat tartottak, de ezek nem sok változást eredményeztek. A Whitlam-kormány számos új politikát és programot vezetett be, de botrányok és melléfogások tépázták. 1975 októberében az ellenzék szenátusi többségével élve elhalasztotta bizonyos ráfordítási törvények elfogadását, amelyek kormányzati kiadásokat finanszíroztak volna és a képviselőház már elfogadta őket. Az ellenzék ragaszkodott hozzá, hogy továbbra is meg fogja akadályozni a törvények elfogadását, hacsak Whitlam nem ír ki képviselőházi választásokat. Kerr főkormányzót - aki az államfői teendőket töltötte be - arra biztatták, hogy menessze Whitlamat, ha nem enged a követelésnek. Whitlam azt hitte, Kerr nem fogja elmozdítani, és a főkormányzó semmit nem tett, ami az ellenkezőjére utalt volna.

1975 november 11-én Whitlam arra készült, hogy kiíratja a Szenátus felének választásait és így vet véget a patthelyzetnek. Ehhez Kerr hozzájárulása is kellett, és amikor ezért elment hozzá, a fökormányzó a kérése teljesítése helyett őt magát menesztette és röviddel később Frasert nevezte ki a helyébe. Mielőtt a Munkáspárt összes képviselője egyáltalán értesülhetett volna a változásról, Fraser és szövetségesei gyorsan megszavaztatták a ráfordítási törvényeket, Kerr pedig feloszlatta a parlamentet, a dupla feloszlatás ritka eszközéhez nyúlva, hogy választásokat tarthassank. A következő hónapban tartott választásokon Fraser liberálisai és szövetségeseik, a mai Ausztrál Nemzeti Párt elődje stabil kormányzótöbbséget szereztek.

A Menesztés eseményeit kevés alkotmányos változtatás követte. A Szenátus megőrizhette jogát a ráfordítási törvények blokkolására, a főkormányzó pedig a miniszterelnök eltávolítására. Ezeket a jogokat azonban azóta sohasem használták kormány távozásra kényszerítésére. Kerrt eljárásáért a munkáspártiak keményen kritizálták. Korán lemondott, és az életőbl hátralévő idő javát külföldön töltötte (1991-ben halt meg).

További olvasmányok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 1975 Australian constitutional crisis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.