Auckland-szigeteki bukó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Auckland-szigeteki bukó
Mergus australis.jpg
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1902
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Réceformák (Anatinae)
Nemzetség: Tengeri récék és bukók (Mergini)
Nem: Mergus
Faj: M. australis
Tudományos név
Mergus australis
(Hombron & Jacquinot, 1841)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Auckland-szigeteki bukó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Auckland-szigeteki bukó témájú médiaállományokat és Auckland-szigeteki bukó témájú kategóriát.

Az Auckland-szigeteki bukó (Mergus australis ) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó mára kihalt faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj az Auckland-szigeteken volt honos, ahol 1840-ben fedezték fel. Egy bukófaj szubfossilis maradványait megtalálták Új-Zéland déli-szigetén és a Stewart-szigeten is, ez valószínűleg azonos az Auckland-szigeteki bukóval.

Mint a bukók általában ez a faj is vizekhez erősen kötött volt, a szigeteken levő édesvizű tavakban élt, de előfordult a csendes tengeröblökben is.

Megjelenése[szerkesztés]

A hímnek sötét vörösesbarna feje és bóbitája, fekete háta és szürke szárnyai voltak. A tojó valamivel kisebb volt és rövidebb volt a bóbitája.

Kihalása[szerkesztés]

A vadászat mellett, a betelpített disznók, patkányok, kutyák és macskák is hozzájárultak a kihalásához, melyek ellen ez a nehézkesen repülő faj nem tudott védekezni.

Összesen 26 példányát gyűjtötték be, az utolsót 1902-ben. Azóta semmi nyoma a fajnak, pedig több alkalommal is intenzíven keresték a térségben.

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. február 18.)
  • McCormick, Robert (1842): A sketch of the Antarctic regions, embracing a few passing remarks, geographical and ornithological. Tasmanian Journal of Natural Sciences 1(4): 241–247. PDF fulltext
  • Williams, G. R. & Weller, M. W.. (1974): Unsuccessful search for the Auckland Islands Merganser (Mergus australis). Notornis 21(3): 246–249. PDF fulltext