Aszpelta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aszpelta
előd
Núbia
kusita uralkodója
utód
Anlamani
Aramatelqo

Anlamani-Statue-CloseUpOfHead MuseumOfFineArtsBoston.png

Uralkodása Kr. e. 7. - 6. század fordulója
Prenomen
<
ra mr kA
>

Merikaré
Nomen
<
i z
p
rw
tA
>

Aszpelta
Apja Szenkamaniszken
Anyja Naszalsza
Gyermekei Henuttaneb
Sírja Nuri 8.
Fontosabb építkezései Meroé, Napata, Kawa, Szanam
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aszpelta témájú médiaállományokat.

Aszpelta (uralkodott Kr. e. 7.-6. század fordulóján) núbiai kusita király, a napatai kor uralkodója. Uralkodásáról núbiai viszonylatban gazdag írásos anyag maradt fenn, valószínűleg az ő korában érte Núbiát II. Pszammetik egyiptomi fáraó Kr. e. 593-as hadjárata.

Uralkodása[szerkesztés]

Aszpelta nagybátyja, Anlamani halála után foglata el a kusita trónt. Trónra lépésének eseményeit az úgynevezett Választási sztélé beszéli el, amelyből megtudhatjuk, hogy a királyt személyesen a napatai Amon isten jelölte ki, valamint felsorolja a király nőági őseit.

Az király második uralkodási évében azonban összeütközésre került sor az uralkodó és a napatai papság között, amelynek végén Aszpelta halálra ítélt és megégettetett több papot, akik valószínűleg manipulálva a isteni jóslatokat halálra ítéltettek egy ártatlan embert.

Minden valószínűség szerint Aszpelta korára tehető az egyiptomi XXVI. dinasztia uralkodója II. Pszametik Kr. e. 593-as núbiai hadjárata. A Napatáig hatoló egyiptomi csapatok útjuk során az elfoglalt városok templomaiban szétverték a kusita uralkodók szobrait. A széttört szobrokat a későbbi restaurálásokkor a templomokban eltemették. Ilyen szobordepó (cashette) került elő Dzsebel Barkalban Amon nagy templomában és Dukki Gelben, amelyekben a legkésőbbi szobrok Aszpeltát áprázolják.

Temetkezése[szerkesztés]

A király piramisa a nurii királyi temetőben található. Mind a sírkamra falát mind a szarkofágot egyiptomi hieroglif szövegek borítják. Mivel a sírkamra teteje beszakadt, így azt nem fosztották ki teljesen a rablók, így Gorge Reisner 1917-es ásatásakor számos ékszert, becsétet, kozmetikai edényt és usébtit talált a törmelék alatt. A feltárt ugyanakkor ugyanakkor azt is jelzik, hogy az uralkodó gazdag temetést kapott.