Aspideretes nigricans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete lágyhéjúteknős
Természetvédelmi státusz
Vadon kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok Animalia
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Teknősök (Testudines)
Alrend: Nyakrejtő teknősök (Cryptodira)
Család: Lágyhéjúteknős-félék (Trionychidae)
Nemzetség: Aspideretes
Faj: A.nigricans
Tudományos név
Aspideretes nigricans
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete lágyhéjúteknős témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete lágyhéjúteknős témájú kategóriát.

A fekete lágyhéjúteknős vagy Bostami teknős (Aspideretes nigricans) a hüllők (Reptilia) osztályba a teknősök (Testudines) rendjébe és a lágyhéjú teknősfélék (Trionychidae) családjába tartozó (Aspideretes) nembe sorolt vadon kihalt faj.

Érdekességek[szerkesztés]

A fajt régen a Gangeszi lágyhéjúteknős (A. gangeticus vagy N. gangeticus) és az indiai lágyhéjúteknős (A. hurum vagy N. hurum) hibridjének tekintették.

Előfordulása[szerkesztés]

Régen az Alsó-Brahmaputra egész területén elfordult, manapság azonban már csak három apró foltban él: Hazrat Szultán Bayazid Bastami szentélyben egy tóban a bangladesi Csittagongban. Itt a faj 150-300 példánya élhet. A kolostor őrei, a Mazarok felügyelnek rájuk, akik szentként tekintenek az állatra. Úgy hiszik, hogy a teknősök valójában azoknak a bűnözőknek a leszármazottai, akik csodás módon teknőssé váltak és a közeli tóba költöztek. Indiában Assam tartományban a Brahmaputra északi mellékfolyójában a Jia Bhoroliban is élnek teknősök. Ezen kívül még Assamban egy helyen – Guwahati templom tavában – találtak fekete lágyhéjúteknőst.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black softshell turtle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.