Asina nemzetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Asina-klán a Türk Birodalom uralkodó családja volt a 6. századtól, jelentőségében ezen messze túl mutatva. Ezután évszázadokig az eurázsiai sztyeppe birodalmainak – pl. a kazárok, bolgár-törökök – uralkodói közülük kerültek ki, talán a magyar honfoglalókig bezárólag. A klán legrégebb óta nevezetes tagjai Bumin kagán és öccse, Istemi jabgu voltak, utóbbi a nyugati türk részbirodalom ura.

A klán eredete és a türkök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A türkök vezető klánjának neve a nyelvészek észrevétele szerint nem türk, azaz török. Az Asina név a szaka ásseina szóból ered, aminek jelentése kék. A türk dinasztia magát kök türk vagy gök türk néven emlegette, ahol a kök – a magyarban nem véletlenül – kéket jelent, a régi törökben – nyilvánvaló asszociáció – égit és így szentet is. A türk dinasztia szakrális központja, Bumin kagán székhelye a Hangáj-hegység Ötüken nevű szakrális hegye volt, talán ehhez is asszociálható a kök türk, mint szent sipka. Mindez összhangban van a türk szó etimológiájával, ami a nyelvészek megfejtése szerint a hotani szakák nyelvéből származik (tturakä), és sipkásat vagy süvegeset jelent, ami egy szakrális hegyre utal az értelmezések szerint.

A klán későbbi tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bumin kagán öccse, a nyugati területek társuralkodója, Istemi jabgu ugyancsak a klán tagja volt. Utódai a Türk Birodalom egységének felbomlása után, a nyugati türkök birodalmában felvették a kagáni címet, és a klán sztyeppei szakralitásának támogatásával kormányoztak a szakrális kettős királyság formájában.

A türköknek alávetett népek is kaptak uralkodókat a klánból, így a Kazár Birodalom kagánjai is közülük kerültek ki.

Valószínűleg hasonló volt a helyzet az onogur-bolgár birodalom alapítója, Kuvrat esetében is, akinek családja, a Dulo-klán az Asina-klán egy ága lehetett. Mindenestere a dunai bolgárok, Kuvrat fia Aszparuh utódai személynévként használták az Asina névből eredeztethető Aszent.

A magyar kettős fejedelemség intézménye mögött is az Asina-klán bújhat meg esetleg, valószínűleg azonban nem az Árpád-ház, hanem a krónikákban a javukra nagylelkűen lemondó Levedi származhatott közülük, vagyis a kazár kagán rokonságából.

A Türk Birodalmat, azaz az Asina nemzetség uralmát a 740-es években megdöntő ujgurok és karlukok szövetségéből az utóbbiaknak a vezetői szintén az Asina nemzetségből származtak. Az erősebb ujgurok a közös győzelem után a karlukok ellen fordultak, akik 745-ben nyugat felé menekültek. A Türk Birodalom keleti részén az Ujgur Birodalom a nyugati részén pedig 766-ban az Asina-vezetésű Karluk Birodalom jött létre. [1]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • RónaTasHonfoglaló: Róna-Tas András: A honfoglaló magyar nép: Bevezetés a korai magyar történelem ismeretébe. Budapest: Balassi. 1997. ISBN 9635061404  
  • Dobrovits Első uralkodójáról: Dobrovits Mihály (2004.). „A nyugati türkök első uralkodójáról”. Antik Tanulmányok (XLVII).  
  • KeysKatasztrófa: David Keys. Katasztrófa – Hogyan változtatta meg egyetlen természeti csapás a világtörténelmet?. Vince Kiadó Kft. 2002. ISBN 963 9323 36 5 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]