Arkady Luxemburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Arkady Luxemburg
Született

Zsitomir
Állampolgársága
Foglalkozása

Arkady Luxemburg (Zsitomir, 1939. március 15. vagy 1939 –) az egyik legtermékenyebb és legismertebb élő moldvai-amerikai zeneszerző.[1]

Élete[szerkesztés]

A chișinăui Zeneakadémián szerzett diplomát a korábbi Szovjetunióban, ahol diplomát kapott zongoraművészetből, zeneszerzésből és zenei elméletből. Tanárként, koncert zongoristaként és kísérőként dolgozott világszerte különböző intézményekben, többek között a Moldovai Zeneakadémián, a Moldovai Zeneművészeti Főiskolán, a Moldovai Zeneművészeti Főiskolán, a San Diego Állami Egyetemen, a Mesa Főiskolán, a kaliforniai balettnél és a David Yellin Főiskolán. Több tanítványa is világhírű előadó lett, köztük Oleg Maisenberg és Mark Seltzer.

Számos művet írt a Music Theory and Harmonyről. Az 1967-ben kapta meg az Év Szerzője díját.

Tagja az ASCAP(wd)-nak.

Jelentős szimfonikus művei: "Sinfonietta", húrok szimfóniája, két koncert a zongorához zenekarral, koncert a csellóhoz és a zenekarhoz, Symphony Fantasy "Tavaszi dallamok". A zongoraművészet jelentős művei közé tartozik: "Aquarelie", "Shostakovich emléke", "Gershwin emléke", Sonata, Sonatina, "Blueses", "Preludes".

Munkáinak nagy részét rögzítik. Rendszeresen közzéteszik és játszanak a Cseh és a Szlovák Köztársaságban, a volt Szovjetunióban, Romániában, Magyarországon, Izraelben, Franciaországban és az Egyesült Államokban. 1995 óta Kaliforniában, San Diegóban lakik, ahol előadóművész, zeneszerző és oktató karrierjét folytatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kokker, Steve: Romania & Moldova. Kemp, Cathryn. 3rd ed. 2004. ISBN 174104149X Hozzáférés: 2019. ápr. 15.  

Források[szerkesztés]

  • Kokker, Steve. Romania and Moldova. Lonely World Travel Guides (2004). ISBN 1-74104-149-X 

További információk[szerkesztés]