Ariszteasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ariszteasz vagy Aristeas (Prokonnészosz (ma Marmara, Törökország), Kr. e. 7. század – ?,?) görög író.

Életéről semmi bizonyosat nem tudunk, az ókorban csodálatos dolgokat meséltek róla: meghalt szülővárosában, de ugyanakkor egy kis-ázsiai városban is látták stb. Műve az Arimaszpeia (Arimaszposzokról) eposz, amit a római császárkorban még olvasták, sőt hiteles forrásnak tekintették, ránk sajnos azonban néhány töredéken kívül semmi sem maradt belőle.

Arimaszpeia[szerkesztés]

Művében leírja, hogy a Fekete-tenger partvidékén lakó szkíta törzseken át egészen az isszédokig utazott, s tőlük hallotta, hogy továbbutazva észak felé laknak a félszemű arimaszposzok, onnan tovább az aranyat őrző griffmadarak, onnan még tovább a hüperboreuszok. Korának népvándorlásáról azt írja, hogy azt az indította el, hogy az arimaszposzok rátámadtak az isszédokra.

Hiteles elemei[szerkesztés]

Az isszédok népnév Hérodotosznál isszédonok, a költő Alkmannál esszédonok alakban fordul elő, ami azt jelenti, hogy legalább két független forrásból vették a nevet. A név végső soron a Tobolba ömlő Iszety folyó, vagy másképpen az Iset folyó nevével azonosítható. A jenyiszeji osztyákok két nyelvjárásában (ket ill. kott) a folyó neve Is-set ill. Es-ses alakban van meg, a két görög nyelvi változat ezekkel azonosítható. Az isszédok tehát jenyiszeji osztyák nyelven beszélő nép voltak.

Források[szerkesztés]

  • Világirodalmi lexikon I. (A–Cal). Főszerk. Király István. Budapest: Akadémiai. 1970. 456. o.
  • Harmatta János: A magyarok nevei a görög nyelvű forrásokban – Honfoglalás és nyelvészet (Balassi Kiadó, Budapest 1997) ISBN 963-506-108-0
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap