Aratók (Bruegel festménye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aratók
The Harvesters, painting by Brugel, with frame.jpg
Művész Id. Pieter Bruegel (1565)
Típus olaj táblán
Műfaj genre art
Magasság 119 cm
Szélesség 162 cm
Múzeum Metropolitan Művészeti Múzeum
Gyűjtemény Metropolitan Művészeti Múzeum
Település New York
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aratók témájú médiaállományokat.

Az Aratók Pieter Bruegel világhírű táblaképe az évszakokat ábrázoló sorozatából.

A sorozatot Nicolaes Jonghelinck antwerpeni kereskedő rendelésére készítette a festő. Jongelinck lelkes pártolója volt, tizenhat képe volt a festőtől, amelyeket a városszéli házában helyezett el.

A hat képből öt maradt fenn, közülük három: Egy borús nap, Vadászok a hóban, A csorda hazatérése a bécsi Kunsthistorisches Museumban, a negyedik, a Szénakaszálás, a prágai Sternberg-palotában, a Prágai Nemzeti Galéria gyűjteményében látható. Az itt látható kép a Rogers Fund révén, 1919-ben került a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum tulajdonába.

A képsorozat fordulatot jelent a nyugati festészet történetében. A tájképfestészet addigi vallásos, ikonográfiai vonatkozásait háttérbe szorította az új humanizmus. Bruegel idealizmustól mentesen ábrázolta a tájat és a benne tevékenykedő embereket, tökéletesen megértve és alkalmazva az olasz reneszánsz kompozíciós elveit.

Az Aratók valószínűleg az augusztusi és szeptemberi hónapokat ábrázolta a sorozatban.

Az alkotás középpontjában itt is, mint Bruegel oly sok más művében, a parasztemberek és a munkájuk áll. A kép diakrón módon, folyamatában mutatja be a tevékenységüket: láthatjuk őket a munka közben és az azt követő pihenés, evés idején egyaránt.

A sorozat képeit első tulajdonosától Antwerpen városa vásárolta meg, és Ernst főhercegnek, Hollandia kormányzójának ajándékozta 1595-ben, a városba történt diadalmas bevonulása alkalmából. Később II. Rudolf német-római császár híres prágai gyűjteményébe került.

Forrás[szerkesztés]