Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arany János Múzeum
A kiállítás részlete (2008)
A kiállítás részlete (2008)
ElhelyezkedésNagykőrös
Magyarország
Alapítva1950
Elhelyezkedése
Arany János Múzeum (Nagykőrös)
Arany János Múzeum
Arany János Múzeum
Pozíció Nagykőrös térképén
é. sz. 47° 02′ 28″, k. h. 19° 47′ 09″Koordináták: é. sz. 47° 02′ 28″, k. h. 19° 47′ 09″
Térkép
Az Arany János Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Arany János Múzeum témájú médiaállományokat.

A közismert nevén Arany János Múzeum tájmúzeum Nagykőrösön, a Ceglédi út 19. szám alatt. Állandó kiállításain Arany János nagykőrösi éveinek dokumentumai mellett a várostörténet és a helyi néprajz emlékanyagát őrzi. A Múzeum fenntartója 2013. január 1. óta Nagykőrös város önkormányzata, az intézmény a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény tagintézményeként működik Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven.[1]

Története[szerkesztés]

Előzményei[szerkesztés]

Arany János nagykőrösi tanítóskodásának emlékeit, műveinek, leveleinek kéziratait 1910-ben kezdték rendszeresen gyűjteni és azokat a gimnázium épületében helyezték el. A Városi Múzeum alapjait dr. Dezső Kázmér polgármester vetette meg 1928-ban, aki alapítványt tett és a város számára felajánlotta könyvtárát, valamint régiség- és növénygyűjteményét. A gyűjteményeket a nyilvánosság elől elzárva őrizték, mivel önálló kiállítóhely ekkor még nem állt rendelkezésre.

1950 és 1972 között[szerkesztés]

A városi múzeumot ténylegesen 1950-ben hozták létre. Tőle függetlenül 1957-ben, a nagykőrösi Arany János Gimnázium fennállásának 400. évfordulóján Arany János Emlékmúzeum nyílt, országos ünnepség keretében. A múzeum igazgatója dr. Törös László tudós kutató volt, akinek odaadó munkáját dicséri a ma is látható gyűjtemény, valamint az ő érdeme a nagykőrösi Arany-kultusz megteremtése.

1972 után[szerkesztés]

A városi múzeum élére 1972-ben főállású vezetőt neveztek ki, két évvel később a két múzeumot egyesítették, az Arany-emlékmúzeum anyaga is a városi múzeum épületében kapott helyet. A gyűjtemények válogatott anyagát egyesítő állandó kiállítást 1978-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Ezután a Múzeum a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezeti keretei között működött. Az intézmény fenntartója 2013. január 1. óta Nagykőrös város önkormányzata, az intézmény a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tagintézményeként működik Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven.

A múzeumépület a szobrokkal (2008)

Épülete[szerkesztés]

Nagykőrösön a Ceglédi út 19. sz. alatt található. A Múzeum épülete egykor huszárkaszárnya volt, 1836-1838 között épült klasszicista stílusban. A mainál jóval nagyobb, több épületből álló létesítmény falai között az 1848-49. évi szabadságharc idején honvéd huszárezredek állomásoztak. Utána közel száz évig méntelepnek használták. 1945 után az épületegyüttes feleslegesnek bizonyult. Amikor 1950-ben a múzeumi gyűjteményt is itt helyezték el, több épületrészt – köztük egy 200 m-es istállót – lebontottak. 1992-ben alapítványt hoztak létre a múzeum céljaira és az egykori huszárkaszárnya részbeni helyreállítására. A főépület előtt állították fel az ún. Nagy Tanárikar szoborcsoportot. Varga Imre szobrászművész alkotása azoknak a kőrösi gimnáziumi tanároknak állít emléket, akik közül heten – köztük természetesen Arany János – akadémikusok lettek.

Gyűjtemények, kiállítások[szerkesztés]

„Hej, Nagykőrös híres város…” (2021)

A múzeum gyűjteményei közül kiemelkedő a régészeti, a néprajzi és az irodalomtörténeti gyűjtemény, az utóbbi legértékesebb részét természetesen az Arany-kéziratok képezik. A régészeti leletek egyik híres darabja az avar kori fejedelmi kard, mely az állandó kiállítás egyik ékessége. A protestáns temetőkből származó kopjafákból álló népművészeti gyűjtemény az állandó kiállítás egy különálló részén, a hátsó folyosón látható. A gyűjteményeket szakkönyvtár és fotótár egészíti ki.

Az állandó kiállítás Nagykőrös és közvetlen környékének régészeti, történeti, néprajzi és irodalomtörténeti emlékeit, dokumentumait mutatja be. A honfoglalás utáni évszázadokból származó eszközök, ékszerek legszebb darabja a Ludas környéki templomromból előkerült aranyozott körmeneti kereszt. A török hódoltság idején Kőrös talpon tudott maradni, és azt követően az alföldi település fokozatosan mezővárossá alakult.

A 18–19. századból származnak a földművelés helyi mesteremberek által készített szerszámai, a kertgazdálkodás különféle kiállított eszközei. A város nagy hagyományú református főgimnáziumának tanára volt kilenc éven át (18511860) Arany János, külön vitrinekben láthatók itteni tartózkodásának emlékei, kéziratai, kis dolgozószobája és más relikviái. A kiállítás a 20. század nagy történelmi változásainak helyi dokumentumaival záródik.

Gyártörténeti időszaki kiállítás[szerkesztés]

Tárlatvezetés (2021)
Hagyományőrző Játékbirodalom (2021)

2008. május elején a múzeumban „Volt egyszer egy konzervgyár Nagykőrösön…“ címmel nyílt kiállítás, mely az egykor nagyhírű, 2007-ben végleg bezárt kőrösi gyár történetét mutatta be.[2] Az első teremben a 111 évig fennállt gyár első fél évszázadának, a második teremben az 1945 utáni időszak emlékei voltak láthatók. A Gschwindt-féle szeszfőzdéből kinőtt gyár sok kőrösi család számára jelentett biztos megélhetést, az 1970-es évektől pedig már az ország egyik vezető konzervgyára volt. 1969-ben a gyár történetének dokumentálására saját múzeumot létesített, ennek részeként elkészítették a termelő berendezések makettjeit is. A gyár megszűnésekor a makettekkel együtt a teljes gyártörténeti anyagot az Arany János Múzeum vette át. Az egy éven át nyitva tartott kiállítás ebből a gyűjteményből adott válogatást.

A 2010-es években[szerkesztés]

Miután a megyei múzeumszervezeti rendszert 2013. január 1-jével központilag felszámolták, az intézmény Nagykőrös város önkormányzata kezelésébe került, és a múzeumot a kulturális központhoz csatolták. Időközben „a gazdátlannak tűnő múzeum gyűjteményi raktárát kirabolták”. Később elkezdődött a múzeum teljes átalakítása, ennek során a korábbi állandó kiállítást is lebontották. Az átalakítás 900 millió forintos állami támogatással valósult meg. Dr. Novák László Ferenc korábbi múzeumigazgató, az Arany János Társaság volt elnöke szerint a megújult intézmény a látványosságra helyezi a hangsúlyt és csak részben felel meg egy múzeum alapvető rendeltetésének.[3]

A felújítás befejeztével, 2018. október 2-án ünnepélyesen átadták a teljesen megújult múzeumot, amelyben „az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kap majd.” A felújított létesítménynek öt kiállítere van (köztük két állandó), és digitális tudástárral, szabadulószobával is rendelkezik.[4][5]

A 2020-as években[szerkesztés]

A múzeum az ünnepélyes átadás után, a kor követelményeinek megfelelő modern, megújult épületben, interaktív állandó kiállítással várja az ide érkező látogatókat „...ide vágynám vissza.”[6] címmel. A múzeum állandó kiállítása az országban egyedülálló Arany János-gyűjteménnyel büszkélkedhet.

2020. június 30-án a múzeum udvarán átadásra került egy új Népi Fajátszótér,[7] amit 2021-ben tovább fejlesztettek és új logóval, Hagyományőrző Játékbirodalom[8] néven született újjá. Immár negyvenféle játékkal várja a játszótér a nagykőrösi és környékbeli családokat. Hétvégenként rendszeresen különböző családi programok színesítik, mint például kézműves foglalkozás, bábelőadás és udvarszínház a múzeum és a játékbirodalom kínálatát. A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület által kiírt LátóPont Pályázatra beadott pályázata eredményes volt a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjteménynek, így a jövőben használhatják a Látópont címet.[9] A kitüntetést az intézmény a múzeum udvarán található Népi Fajátszótér megvalósításával érdemelte ki.

2021-ben Kajla[10] pecsételő pont lett az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény. Az ide ékező Kajla útlevél tulajdonosok a pecsét mellé ingyenes belépőjegyet kapnak a tárlatra. A márka és identitásépítés, értékesítéstámogató marketingstratégia és program kategóriában a Nagykőrösi Turisztikai Pont 2021-ben VÁROSMARKETING GYÉMÁNT DÍJAT[11] kapott.

Térségi konferenciáknak ad otthont a múzeum külön terme, folyamatosan zajlanak a múzeumpedagógia foglalkozások, vannak játékos tudományos kiállítások, a látogatók igény szerint vásárolhatnak a múzeumi ajándékboltban,[12] a fáradt utazók megpihenhetnek az Arany Kávézóban.

Családbarát Múzeum 2021 elismerő címet kapott a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, mely a családbarát múzeum kritériumrendszerének igazoltan megfelelt. A szakmai díjat dr. Körtvélyesi Attila, Nagykőrös alpolgármestere és Juhász Nándor intézményvezető vehette át dr. Beneda Attilától, családpolitikáért felelős helyettes államtitkártól és dr. Cseri Miklóstól, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójától, Gödöllőn, 2021. szeptember 27-én, hétfőn.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 28.)
  2. A Nagykőrösi Konzervgyár (időszaki kiállítás) (museum.hu, 2008-05-05. Hozzáférés: 2020-05-29)
  3. Dr. Novák László Ferenc: Dezső Kázmér polgármester kilencven éve alapította a múzeumot (hetihirek.hu, 2018-07-18. Hozzáférés: 2020-05-29)
  4. Átadták az egymilliárdból megújult Arany János Múzeumot Nagykőrösön Archiválva 2021. december 7-i dátummal a Wayback Machine-ben (hiros.hu, 2018-10-03. Hozzáférés: 2020-05-29)
  5. Jelentős várostörténeti esemény Nagykőrösön Archiválva 2019. február 11-i dátummal a Wayback Machine-ben (nagykoros.hu, hozzáférés: 2020-05-29)
  6. aranyM03” (hu-HU nyelven).  
  7. Népi fajátszótér nyílt Nagykőrösön” (hu-HU nyelven).  
  8. anita: Élmények Nagykőrösön | Ceglédi Városi Televízió (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  9. Látópont címet nyert a kulturális központ – Élmények Nagykőrösön (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  10. Kajla pecsételő pont lett az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény – Élmények Nagykőrösön (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  11. VÁROSMARKETING GYÉMÁNT DÍJ – Élmények Nagykőrösön (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  12. MÚZEUMI AJÁNDÉKBOLT. korosikultura.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  13. CSALÁDBARÁT MÚZEUM 2021. ELISMERÉST KAPOTT NAGYKŐRÖS – Élmények Nagykőrösön (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:János Arany Museum in Nagykőrös
A Wikimédia Commons tartalmaz Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]