Apatornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apatornis
Evolúciós időszak: 83,5 Ma
késő kréta
A faj holotípusa.
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Család: Euornithes
Nem: Apatornis
Marsh, 1873
Szinonimák
  • Ichthyornis celer Marsh, 1873
fajok
  • Apatornis celer
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Apatornis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Apatornis témájú kategóriát.

Az Apatornis egy egy fajból (A. celer) álló fosszilis madárnem, mely a késő kréta földtörténeti korban népesítette be Észak-Amerikát (vagy a kontinens egy részét). Napjainkig egyetlen fosszilizált maradványa került elő Kansas államban, melyre a neves paleontológus, Othniel Charles Marsh bukkant rá 1873-ban. Marsh a fossziliát eredetileg egy új Ichthyornis fajként írta le, de későbbi vizsgálatainak eredményeként egy önálló madárnembe sorolta.

Leírása[szerkesztés]

Az előkerült csontváztöredék alapján a madár hosszúsága 18–20 cm körül mozgott. Az Ichthyornishoz hasonlóan az Apatornis csőrében is kisméretű fogak ültek, melyek csak a csőr középső és hátsó részein helyezkedtek el, érzékeltetve a korai madárfajokkal szembeni evolúciós fejlődést. Az Ichthyornis felépítésével szemben azonban lényeges különbség, hogy eggyel több bordája volt.

Julia Clarke paleontológus egy 2004-ben megjelent tanulmányában rámutatott arra, hogy az Apatornis valószínűleg jóval közelebb állt a modern madarakhoz, mint a többi kortárs madárfaj, ennek megnyugtató bizonyítását azonban nehezíti a maradványok részlegessége.

Források[szerkesztés]

  • Perrins, Christopher - Harrison, C.J.O. (szerk.): Birds: Their Lifes, Their Ways, Their World. Reader's Digest Association, Inc. 1979.
  • Clarke, J.A.: Morphology, phylogenetic taxonomy, and systematics of Ichthyornis and Apatornis (Avialae: Ornithurae). In: Bulletin of the American Museum of Natural History.