Anteosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anteosauridae
Evolúciós időszak: Középső perm
Anteosaurus magnificus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Dinocephalia
Öregcsalád: Anteosauroidea
Család: Anteosauridae
Boonstra, 1954
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Anteosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anteosauridae témájú kategóriát.

Az Anteosauridae az emlősszerűek (Synapsida) osztályába és a Therapsida rendjébe tartozó család.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Anteosauridae családot egyesek alcsaládnak tekintik, így az Anteosaurinae név is erre az állatcsoportra utal. A család vagy alcsalád fajainak a maradványait Oroszországban és Dél-Afrikában találták meg. Az Oroszországban felfedezett nemeket Ivan Yefremov először a Brithopodidae családba helyezte. A család tagjai ragadozó életmódot folytattak és a középső perm idején éltek.

E család állatainak a jellemzői: a nagy, egyenes metszőfogak és szemfogak; a gyökeres, kanál alakú oldalsó fogak; a nagyon erős felfelé irányúló szélű előállkapocs, amelynek köszönhetően a száj elülső része felfelé hajlik, és a nagyon tömzsi alsó állkapocs (Boonstra, 1963).

Az Anteosauridae- vagy Anteosaurinae-fajokat az ősibb Brithopodidae-fajoktól az alsó állkapcson levő megvastagodott rész különbözteti meg. Ez a megvastagodás valószínűleg a fajon belüli értekezéskor játszott szerepet. A Doliosauriscus és az Anteosaurus esetében, ez a megvastagodás nemcsak feltűnően nagy, hanem ruganyos is. Hasonló alkalmazkodás a növényevő Tapinocephalidae-fajoknál is megfigyelhető, amelyek lehet, hogy egymást döfködték (Hopson és Barghusen, 1986).

Ezek az állatok, a Perm időszak legnagyobb ragadozói voltak. A felnőtt állatok koponyájának hossza eléri a 80 centimétert. Így sokkal nagyobbak voltak, mint a Gorgonopsidae család legnagyobb képviselői (az Inostranceviának 45 centiméter hosszú a koponyája).

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek tartoztak:

Források[szerkesztés]

  • Herbert Barghusen, ­ 1975. A review of fighting adaptation in dinocephalians (Reptilia, Therapsida). Paleobiology 12:95–311.
  • Lieuwe Dirk Boonstra 1963, Diversity within the South African Dinocephalia. South African Journal of Science 59: 196-206.
  • ----- 1969, "The Fauna of the Tapincephalus Zone (Beaufort Beds of the Karoo)," Annals of the South African Museum 56 (1) 1-73, pp. 35–38
  • Robert L. Carroll, 1988, Vertebrate Paleontology and Evolution, WH Freeman & Co.
  • James A. Hopson and Barghusen, H.R., 1986, An analysis of therapsid relationships in Nicholas Hotton III, Paul D. MacLean, Jan J. Roth and E. Carol Roth, The Ecology and Biology of Mammal-like Reptiles, Smithsonian Institute Press, pp. 83–106
  • Gillian King, 1988, "Anomodontia" Part 17 C, Encyclopedia of Paleoherpetology, Gutsav Fischer Verlag, Stuttgart and New York,
  • Paleobiology Database

További információk[szerkesztés]