Anne Marie Telmányi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anne Marie Telmányi
SzületettAnne Marie Frederikke Nielsen
1893. március 4.
 Dánia, Koppenhága
Elhunyt1983. április 17. (90 évesen)
 Dánia, Hørsholm
Állampolgárságadán
Nemzetiségedán
HázastársaTelmányi Emil
SzüleiCarl Nielsen
Anne Marie Brodersen
Foglalkozásafestő
IskoláiDán Királyi Művészeti Akadémia
SírhelyeVestre Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Anne Marie Telmányi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Nielsen család vendégségben Lollandon, a Fuglsang birtokon, 1915 körül
Anne Marie Carl-Nielsen, Anne Marie Telmányi, Carl Nielsen, Irmelin Johanne és Hans Borge

Anne Marie Frederikke Telmányi (született: Anne Marie Frederikke Nielsen, Koppenhága, Dánia, 1893. március 4.Hørsholm, 1983. április 17.) dán festőművész. Művészcsaládban nőtt fel, édesapja Carl Nielsen (1865–1931) zeneszerző, hegedűművész, édesanyja Anne Marie Carl-Nielsen (született: Brodersen, 1863–1945) szobrászművész volt. Férje, a magyar származású hegedűművész, Telmányi Emil (1892–1988) volt.

Élete[szerkesztés]

Anne Marie a család második gyermekeként jött világra 1893-ban Koppenhágában, a Frederiksholms-csatorna partján, ahol az apja ösztöndíjként kapott lakásában éltek. A korabeli művésztársadalom prominens személyiségei fordultak meg itt. Anne Marie 1965-ben megjelent Gyermekkori otthonom (Mit barndomshjem) című művében mutatja be ezt az időszakot. Később még egy könyvet írt családjáról, elsősorban édesanyjáról (Anne Marie Carl-Nielsen, 1979).

1909-ben, mindössze 16 évesen, lett a Dán Királyi Művészeti Akadémia (Kongelige Danske Kunstakademi) növendéke. Egy évvel később Angliába küldték bent lakásos iskolába, ahonnan 1912-ben visszatért és folytatta művészeti tanulmányait. A diplomát 1916-ban szerezte meg. 1918. február 7-én ment feleségül a magyar származású hegedű virtuózhoz, Telmányi Emilhez, aki édesapja jó barátja és kollégája volt. A két hegedűművész együtt járta be Európa színpadait. Anne Marie 1925-26-ban Párizsba ment, ahol Othon Friesz és Fernand Léger tanítványa volt a Modern Akadémián (Académie Moderne). 1936-ban elvált férjétől és édesanyjához költözött, annak 1945-ben bekövetkezett haláláig. Még az akadémián kötött életre szóló barátságot Else Vogel-Sørensennel, akivel többször állított ki együtt.

1983-ban, 90 éves korában hunyt el a Sjællandon fekvő Hørsholmban. A koppenhágai Nyugati Temetőben (Vestre Kirkegård), szülei közelében, helyezték végső nyugalomra.

Munkássága[szerkesztés]

Művészetén az európai avantgárd, elsősorban az posztimpresszionizmus hatása érződik. Kedvelt témái a portrék és az aktok. Mind beltéri, mind természeti környezetben szívesen festette meg figuráit.

Művei[szerkesztés]

  • Odüsszeusz és Nauszikaa (Odysseus Og Nausikaa)
  • Madame Bourret és J. F. Willumsen portréja (Portræt af Madame Bourret og J. F. Williumsen, 1948)
  • Férfi és női akt a tájban (Männlicher und weiblicher Akt in weiter Landschaft)
  • Enteriőr két fiatal hölggyel (Interiør med to unge kvinder)
  • Hölgy fehér kendőben (Portræt af kvinde med hvide tørklæde, 1939)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anne Marie Telmányi című dán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]