Anna Ondrejková

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anna Ondrejková
Élete
Született1954. április 28. (70 éves)
Liptószentmiklós
Nemzetiségszlovák
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
esszé
irodalomtudomány
Első műveKým trvá pieseň
(Amíg a dal tart)
Hatottak ráDosztojevszkij
Franz Kafka[1]
 Anna Ondrejková

Anna Ondrejková (Liptószentmiklós, 1954. április 28. –) szlovák költő.

Élete[szerkesztés]

1954. április 28-án született Liptószentmiklóson, munkáscsaládból származik. A tanulmányait Nagybobrócon, Liptószentmiklóson és Turócszentmártonban folytatta, könyvtári szakemberképzés területén. A posztgraduális tanulmányok befejezése után Liptószentmiklós könyvtárában dolgozott. A közeli Nagybobrócon él. Első verseit az 1970-es évek első felétől publikálta. Az irodalom mellett színésznőként, drámaíróként és szövegíróként is dolgozik (A kis hableány Andersen motívumai alapján, A három játék Marguerite Duras legújabb feljegyzései szerint). Az irodalom és a színház mellett a képzőművészet is érdekli; illusztrációk, kollázsok és grafikák alkotója. 2010-ben a Szlovák Írói Szervezetek Szövetségének díját kapta.

Munkássága[szerkesztés]

Első verseit 1972-től a Nové slovo (Új Szó) magazinban publikálta. Kiváló költői felkészültséggel, emberi melegséggel, a kijelentései intenzitásával és fejlett világnézettel rendelkezik. 1975-ben debütált első versgyűjteményével: Amíg a dal tart. Azóta megfogalmazta belső világát, amely nem válik el a külső valóságtól, hanem érzékenyen és gyakran fájdalmasan reagál arra. Munkái fő motívumai a szeretet (leginkább a nem teljesített és a vágyakozó), a magány és annak legyőzése, a gonosz és a világ tragédiája. A szórványos történelmi vagy irodalmi motívumokat (Trisztán és Izolda) saját, egyedi alakjává alakítja. Benne a szlovák költészet erős női személyiséggel bír, aki ragaszkodik a költészet és az élet mélységéhez.

Művei[szerkesztés]

  • Kým trvá pieseň (1975) Amíg a dal tart
  • Snežná nevesta (1978) Hómenyasszony
  • Plánka (1984) Terv
  • Sneh alebo Smutná jabloň plná nedozretých pávov (1993)
  • Nespavosť (1994) Álmatlanság
  • Skoromed skorokrv (1998)
  • Havrania, snová (2007)
  • Izolda: sny, listy Tristanovi (2010)
  • Úzkosť (2013) Szorongás
  • December: Izoldine vlasy horia (2014)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anna Ondrejková: Píšem to, čo mám v srdci (Anna Ondrejková: Azt írom, ami a szívemben van) 2007. június 19. (szlovákul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anna Ondrejková című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]