Anna Gardell-Ericson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anna Gardell-Ericson

Született1853. október 10.
Visby
Meghalt1939.
Stockholm
Nemzetiségesvéd
Mestere(i)Per Daniel Holm
Alexander Louis Leloir
Ferdinand Heilbuth
A Wikimédia Commons tartalmaz Anna Gardell-Ericson témájú médiaállományokat.

Anna Maria Gardell-Ericson (Visby, 1853. október 10.Stockholm, 1939.) svéd festőművész.

Élete[szerkesztés]

A festészet alapjait 1872 és 1878 között Per Daniel Holm stockholmi festő mellett szerezte meg. Mestere megismertette a francia plein air nagyjaival, a barbizoni iskola művészeivel, Charles-François Daubigny-val és Jean-Baptiste Camille Corot-val.

1875 és 1877 között részt vett a Svéd Művészeti Akadémia kiállításain. 1876-ban ő is képviselte Svédországot Philadelphiában a Centenáriumi Kiállításon, és díjat nyert.

1879-ben már gyakorlott festőként érkezett Párizsba, ahol Alexander Louis Leloir és Ferdinand Heilbuth voltak tanárai. 1883-ig naplót vezetett, amelyben elismeréssel írt a mára már szinte elfelejtett plein air festőkről, Jules-Ferdinand Jacquemart-ról és Gustave Jacquet-ról. Gardell-Ericson másolatot készített az Akvarellisták francia társaságának kiállított képeiről. Jelen volt akvarelljeivel a Salonon 1882-ben. Képeire felfigyeltek a műkereskedők, és havi 1000 frankos szerződést kötöttek vele. 1883-ban Bostonban vett részt kiállításon és érmet nyert. Közelgő kolerajárvány rémhíre járta, ezért férjével visszautazott Svédországba. Göteborgban telepedtek le, férje művésztanár lett az egyetemen.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Torsten Bergmark: Anna M Gardell-Ericson (svéd nyelven). sok.riksarkivet.se. (Hozzáférés: 2020. február 21.)

További információk[szerkesztés]