Angyaltrombita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Angyaltrombita
Virágzó Brugmansia × candida hibrid
Virágzó Brugmansia × candida hibrid
Névadó virága
Névadó virága
Természetvédelmi státusz
Vadon kihalt
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Brugmansia
Pers., 1805.
Fajok

szövegben

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Angyaltrombita témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Angyaltrombita témájú médiaállományokat és Angyaltrombita témájú kategóriát.

Az angyaltrombita (Brugmansia) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartozó burgonyafélék (Solanaceae) családjának egyik nemzetsége hét fajjal. Sokáig a maszlag (Datura) nemzetség részének tekintették, majd újra önálló nemzetséggé minősítették. A nemzetség vadon kihaltnak tekinthető, szabadon már egy fajtiszta eredeti faj sem lelhető fel, csak a nemesített változatok, azok is csak kivadulva. Viszont a hibrideket, nemesítetteket a mai napig termesztik, kedvelt dísznövények.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Közép- és Dél-Amerikából származik; de látványos virágzata miatt már a 17. században kedvelt dísznövény volt; Magyarországon főleg vidéki kúriákban ültették. A világ számos trópusi, illetve mediterrán éghajlatú részére betelepítették.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Mintegy 1,5 méter magasra növő cserje, kisebb fa vagy kúszócserje. Egyes fajok évelők, mások egynyáriak. Illatos, nagy, trombita alakú virágai rendszerint elefántcsontszínűek vagy fehérek – szórványosan sárga, rózsaszín és kék virágú fajták is előfordulnak. A trombita alakú tölcsér az öt, összeforrt sziromlevélből alakult ki. Termése bogyó.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi növény lévén fagyérzékeny (a 4–12 °C-ot már megsínyli), ezért a Kárpát-medencében a szabadban nem telel át. Víz- és tápanyagigényes; a tápanyag utánpótlásáról rendszeresen gondoskodni kell. A közvetlen napfényt általában jól tűri, de félárnyékban tovább (júniustól az első fagyokig) virágzik. Dézsába ültetve meg kell karózni, nehogy a szél letörje a koronáját.

Felhasználása[szerkesztés]

Több faját dísznövénynek termesztik. Hajtásdugványról könnyen szaporítható.

Az indiánok hallucinogén italt főztek leveléből és terméséből, de alapvetően minden része mérgező. Fogyasztása tilos, szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.[1]

Rendszertani felosztása[szerkesztés]

A hét eredeti faj:

Négy, viszonylag gyakori hibrid faj:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]