Angelus Silesius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angelus Silesius
Silesius.png
Élete
Születési név Johann Scheffler
Született 1624. december 25.
Boroszló
Elhunyt 1677. július 9. (52 évesen)
Boroszló
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angelus Silesius témájú médiaállományokat.

Latinosan Angelus Silesius (született Johannes Scheffler), (Boroszló, 1624. december 25.Boroszló, 1677. július 9.) német katolikus költő és misztikus teológus, a barokk katolikus líra mestere. Írói nevének jelentése: Sziléziai Angyal.

Élete[szerkesztés]

20 évesen, 1644-ben kezdi Leydenben az orvostudományt tanulni, később hercegi orvos lesz, majd katolizál. Korán megismerkedett Jacob Böhme misztikájával és a sziléziai misztikusok gondolataival, majd ezek hatására katolizált. Ezt követően császári udvari orvos, majd minorita/franciskánus szerzetes lett. Néhány éven át élharcosa volt a sziléziai rekatolizációs mozgalomnak és a protestánsok elleni polémiának, élete utolsó évtizedét viszont kolostori visszavonultságban töltötte.

Munkássága[szerkesztés]

Költői műveinek misztikus szemlélete, túláradó dogmátlan spekulativitása Eckhart mester, Johannes Tauler, illetve a spanyol misztikusok hatását mutatja, de nézeteinek panteizmusa Spinoza és Giordano Bruno felfogásához is közelít. Legjelentősebb műve, a rövid időre hangvétele miatt az eretnekség gyanújába is keveredő Cherubinischer Wandersmann egy hittételektől mentes, bensőséges Isten-ember viszony megteremtésének epigrammákban megfogalmazott kísérlete, amelyben a misztikus érzelem és a racionális értelem keresi egymást. Heilige Seelen-Lust című kötete a pietizmusra gyakorolt jelentős hatást, a protestantizmusról írt gúny- és vitairatainak gyűjteménye pedig a korabeli hitvitázó irodalom jelentős alkotójává avatja.

Művei[szerkesztés]

Des Angelus Silesius Cherubinischer Wandersmann (1905)
Emlékszobor Wrocławban

Versei először Bécsben jelennek meg 1657-ben, egyházi engedéllyel, a jezsuiták támogatásával. Ezen a címen csak a kiegészített második kiadás 1674-ben, összes költői művei három kötetben 1949-52-ben.

  • Ecclesiologia, Breslau: 1663.;
  • Cherubinischer Wandersmann, Breslau: 1674.;
  • Heilige Seelen-Lust, Breslau: 1676.;
  • Sinnliche Beschreibung der vier letzten Dinge, Breslau: 1675.

Idézet[szerkesztés]

„Ha Krisztus ezerszer is megszületik Betlehemben, de benned nem, te attól még örökre elveszett maradsz.”

Művei magyarul[szerkesztés]

  • Kerubi vándor, Kairosz, Budapest: 2002.

Források[szerkesztés]

  • W. Nigg: Angelus Silesius, Kösel, München: 1957. (HP)
  • Rövid életrajza (magyarul)

További információk[szerkesztés]