Andrea Pisano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrea Pisano
Született1290[1][2]
Pontedera
Elhunyt1348 (57-58 évesen)[1]
Orvieto
Gyermekei
  • Nino Pisano
  • Tommaso Pisano
Foglalkozása
Halál okapestis
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrea Pisano témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Andrea Pisano (Pontedera (Pisa mellett), 1290Orvieto, 1348), más néven Andrea da Pontedera, itáliai szobrász és építész.

Élete[szerkesztés]

Andrea Pisano Pontederában született és ott is halt meg.

Eredetileg aranyművességet tanult, majd 1300 körül Mino di Giovanni tanítványa lett és vele együtt dolgozott a pisai Santa Maria Della Spina szobrain.

Madonna a Kisdeddel, a pisai katedrális homlokzatáról

Főműve Firenzében látható, és ennek érettebb stílusa már inkább Giotto di Bondone-val rokonítja. 1330-tól 1336-ig dolgozott ezen a művén, a Firenzei Keresztelőkápolna bronz ajtaján. Az ajtó főleg Keresztelő Szent János cselekedetei ábrázolja, míg az ajtó alsó része az Erényeket ábrázolja.

Giotto hatását magukon viselő márványszobrokat is készített. 1340-ben a átvette Giotto munkáját Firenzében. Számos domborművet készített a Négy Próféta, a Hét Erény, a Hét Szentség, a Kegyelem hét műve és a Hét bolygó címekkel.

1347-ben az orvietoi katedrálison kezdett el dolgozni, folytatva Lorenzo Maitani munkáját. Itt is halt meg 1348-ban. Két fia volt: Nino és Tommaso. Mindkettő, de különösen az előbbi folytatta apja művét az orvieto-i katedrális építése során.

Életrajzát Vasari írta meg. Legismertebb tanítványa Andrea di Cione, ismertebb nevén Andrea Orcagna. Egy másik tanítványa, Giovanni di Balduccio, fejezte be a milánói Sant'Eustorgiot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Athenaeum. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Brockhaus (német nyelven)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andrea Pisano című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Giorgo Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete. isbn 963 5962 568 szerk.: Zima Szabolcs. Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.
  • A középkori művészet történetének olvasókönyve. Szerk.: Marosi Ernő. Balassi Kiadó, 1997. Giovanni Villani, Giovanni Dondi fejezetek ISBN 963-506-159-5
  • Marosi Ernő: A középkor művészete II. 1250-1500. Budapest, Corvina Kiadó, 1998. helytelen ISBN kód: 9631343056