André Watts

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
André Watts
Andre Watts 1971.JPG
Életrajzi adatok
Született 1946. június 20. (71 éves)
Nürnberg
Iskolái University of the Arts
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Hangszer zongora
Díjak National Medal of Arts
Tevékenység zeneművész

André Watts weboldala

André Watts (Nürnberg, 1946. június 20. – ), amerikai zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

A 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoristája, Nürnbergben született a magyar zongoraművész, Maria Alexandra Gusmitsnak és az afroamerikai Herman Wattsnak, az amerikai hadsereg tiszthelyettesének gyermekeként. Fiatalkorát Európa különböző területein töltötte, leginkább ott, ahol apja éppen állomásozott. Először hegedülni tanult, majd 8 éves korában kezdett el a zongorázni, miután az Egyesült Államokba költöztek. Az anyai biztatás és a Liszt Ferencről hallott történetek segítettek abban, hogy zongoristává válhasson. A szülei később elváltak, André az anyjával élt tovább.

Philadelphiában (Pennsylvania, USA) beiratkozott a Zenei Akadémiára (University of the Arts), ahol Genia Robinor, Doris Bawden és Kelemen Petrillo voltak a tanárai. Tizenhat évesen debütált a Carnegie Hall-ban.

Karrierje[szerkesztés]

1963-ban Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét játszotta a CBS-ben, majd nem sokkal később Leonard Bernstein vezényletével lépett fel a New York-i Filharmonikusokkal. Karrierje gyorsan ívelt, és repertoárjában megtalálhatóak a legkülönbözőbb előadók (Liszt Ferenc, Scarlatti, Beethoven, Chopin stb.) művei. Több ízben is járt Magyarországon, a Zeneakadémia nagytermében adott koncerteket. Fizikai adottságainak, valamint energikus játékstílusának köszönhetően olyan műveket is játszik, mint Liszt Ferenc h-moll szonátája.