Ana Paula Oliveira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ana Paula Oliveira (Hortolândia, 1978. május 26. –) brazil női nemzeti labdarúgó-játékvezető, partbíró, asszisztens. Teljes neve: Ana Paula da Silva Oliveira. Hobbija: aktfényképezés. Egyéb foglalkozása: modell.

Ana Paula Oliveira
Ana Paula Oliveira.jpg
Személyes adatok
Teljes név Ana Paula da Silva Oliveira
Születési dátum 1978. május 26.
Születési hely HortolândiaBrazília
Egyéb foglalkozás modell
Nemzeti játékvezetés
Évek Bajnokság Státusz
20012007 I. Liga játékvezető/asszisztens
Nemzetközi játékvezetés
Évek Konföderáció Státusz
20032007 FIFA-tag játékvezető

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja amatőr játékvezető, akinek szolgálata megtetszett, ezért jelentkezett bírói vizsgára. A játékvezetői vizsgát 1996-ben tette le, ezt követően eleinte édesapjának segített partbírói szolgálatával. Arnaldo Coelho nemzetközi játékvezető szerint, aki sportkommentátor a Net Globónál, egy nőnek jobb periférikus látása van, egy férfi pedig a nagy távolságok eseményeit képes eredményesebben észlelni, amit a szemészek bizonyítottak.[forrás?] 1998-ban lett országos, majd 2001-ben a legfelső szintű labdarúgó-bajnokság játékvezetője, partbírója, asszisztense.

Talán a legismertebb női játékvezető a világon, de ezt elsősorban nem a pályán nyújtott teljesítményének, hanem testi adottságainak köszönheti. Asszisztensként több élvonalbeli meccsen is közreműködött, de igazán ismert akkor lett, amikor 2007-ben megmutatta bájait a Playboy című férfimagazinnak. A Brazil Labdarúgó-szövetség nem tűrte a „kitárulkozást”, és a Fegyelmi Bizottság határozatára egy évre törölte Oliveirát az élvonalbeli keretből. 2008-ban visszatért a futballhoz - igaz, csak a bajnokság alsóbb osztályában tevékenykedhet.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1

Brazil Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban a női kupadöntőt, a FlamandBasque (2:0) mérkőzést vezette. 2007-ben a kupa elődöntőjében, a BotafogoFigueirense találkozón az ő intésére érvényteleníttek les miatt egy szabályosnak tűnő találatot.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 2003-ban terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett.

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2004. évi nyári olimpiai játékokon az egyik selejtező mérkőzést (SvédországNigéria 2–1), valamint az egyik negyeddöntőt, az Amerikai Egyesült ÁllamokJapán (2–1) találkozót irányította.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]