Ana Paula Oliveira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ana Paula Oliveira
Személyes adatok
Teljes névAna Paula da Silva Oliveira
Születési dátum1978május 26. (45 éves)
Születési helyHortolândia,  Brazília
Magasság173 cm
Testsúly60 kg
Egyéb foglalkozásModell, újságíró
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
20012007Série Ajátékvezető/asszisztens
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
20032007FIFA-tagjátékvezető
A Wikimédia Commons tartalmaz Ana Paula Oliveira témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ana Paula Oliveira (Hortolândia, 1978. május 26. –) brazil női nemzeti labdarúgó-játékvezető, partbíró, asszisztens. Teljes neve: Ana Paula da Silva Oliveira. Polgári foglalkozása hivatásos játékvezető, modell, újságíró.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Édesapja amatőr játékvezető, akinek hatására 1996-ban Hortolândiában tett vizsgát. Vizsgáját követően a Hortolândiai Labdarúgó-szövetség által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban kezdte sportszolgálatát[forrás?]. Eleinte édesapjának segített partbíróként. A Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának (JB) minősítésével 1998-tól a Federação Paulista de Futebol (FPF), majd 2001-től a Serie A játékvezetője (állami bajnokságok), asszisztense, 4. bírója. 2003. március 23-án a Série A történetében, az SC Corinthians PaulistaGuarani FC bajnoki mérkőzésen, első ízben női hármas tevékenykedett. Talán a legismertebb női játékvezető a világon, amit testi adottságainak köszönhet. A gyönyörű Oliveira asszisztensként több élvonalbeli meccsen is közreműködött, de igazán ismert akkor lett, amikor 2007-ben megmutatta bájait a Playboy című férfimagazinnak. A Brazil Labdarúgó-szövetség nem tűrte a „kitárulkozást”, és a Fegyelmi Bizottság határozatára egy évre törölte az élvonalbeli keretből. 2008-ban visszatért a futballhoz - igaz, csak alacsonyabb bajnoki osztályokban tevékenykedhet. Visszavonulását követően 2009-től jótékonysági mérkőzéseket vezet. Serie A mérkőzéseinek száma: 45.

Arnaldo Coelho nemzetközi játékvezető szerint, egy nőnek, jobb periférikus látása van, egy férfi pedig a nagy távolságok eseményeit képes eredményesebben észlelni. Állítását tudományos kísérletekkel szemészek bizonyították.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett kupadöntők száma: 1

Brazil női labdarúgókupa[szerkesztés]

2006-ban a női kupadöntőt, a Flamand–Basque (2 – 0) mérkőzést vezette.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Brazil labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2003-tól tartotta nyilván női bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a spanyolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott mérkőzést vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített. Több Copa Libertadores klubmérkőzésen asszisztensi és 4. bírói feladatot kapott. A nemzetközi játékvezetéstől 2007-ben búcsúzott.

Olimpiai játékok[szerkesztés]

A 2004. évi nyári olimpiai játékok női labdarúgó tornáján a FIFA JB Silvia de Oliveira partbírójaként alkalmazta.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
2004. augusztus 16. Panthessaliko Stadion, Vólosz csoportmérkőzés (A. csoport) SvédországNigéria 2 – 1 25 597
2004. augusztus 19. Kaftanzoglio Stadion, Szaloniki egyik negyeddöntő Egyesült ÁllamokJapán 2 – 1 1418

Szakmai sikerek[szerkesztés]

2012-től a TV Alterosa Belo Horizonte (MG) sportprogram műsorvezetője.

Források[szerkesztés]