Alvin York

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alvin York
SzületettAlvin Cullum York
1887. december 13.[1][2]
Fentress megye
Elhunyt1964. szeptember 2. (76 évesen)[1][2]
Nashville[3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Kitüntetései
  • Medal of Honor
  • a francia Becsületrend lovagja
  • Hadiérem
  • Croix de guerre 1914–1918
  • War Merit Cross
  • Order of Prince Danilo I
  • World War I Victory Medal
  • Amerikai Hadjárati Érdemérem
  • II. Világháborús Győzelmi Érdemérem
Halál okaagyvérzés
SírhelyePall Mall

A Wikimédia Commons tartalmaz Alvin York témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alvin Cullum York (vagy York őrmester, Sergeant York) (Fentress megye, Tennessee, 1887. december 13.Nashville, Tennessee, 1964. szeptember 2.) az egyik legtöbbször kitüntetett katona volt az I. világháborúban. A franciaországi Meuse-Argonne offenzívában nyújtott tettének elismeréseként – amikor is egy géppuskafészekbe való behatolása során megszerzett legalább egy géppuskát, megölt legalább 25 és lefegyverzett 132 ellenséges katonát – a Becsület érdeméremmel tüntették ki.

York vidéken született Tennessee államban. Szülei gazdálkodtak, édesapja kovács volt. Tíz testvérével minimális iskolai képzésben részesültek, mivel segítettek gondoskodni a családról. Apja halála után ő gondoskodott fiatalabb testvéreiről, ekkor favágóként és építőmunkásként dolgozott. Annak ellenére, hogy rendszeresen járt templomba, gyakran volt részeg, és keveredett verekedésbe.

1917-ben besorozták az Egyesült Államok katonái közé. Állítása szerint vallási nézetei miatt nem alkalmazhat erőszakot, de meggyőzték, hogy ezen nézete nem áll szemben katonai szolgálatával. A 82. osztaghoz került, mint gyalogos közlegény.

1918-ban Franciaországba vezényelték újonnan kinevezett tizedesként. A csapatok közül egy 17 fős egység volt Yorknak, melynek célja a német vonalak mögé hatolva semlegesíteni a géppuskafészket. A fogságba ejtett németek kézi fegyverrel megöltek hat amerikai katonát, és hármat megsebesítettek. York volt közülük a legmagasabb rangú, aki még képes volt harcolni, így átvette a vezetést. Mialatt az embere őrizte a foglyokat, támadást indított a géppuskaállás ellen, amikor is fegyverével több német katonát lelőtt, mielőtt elfogyott a lőszere. Hat német katona támadt rá bajonettel, ekkor ő pisztolyt rántott, és lelőtte őket. A géppuskaállás parancsnoka kilőtte tárát Yorkra, de nem találta el. Ezután a parancsnok megadta magát Yorknak. Ezek után York visszatért egységéhez több mint 130 fogollyal. Ezután rögtön előléptették őrmesterré, és kitüntették a Distinguished Service Cross kitüntetéssel. Egy későbbi vizsgálat eredményeképpen emelték a kitüntetését magasabb szintre, amikor is a Becsület érdemérmet kapta meg. York a szövetségesek körében nemzeti hős lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alvin York című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)