Allan Kardec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Allan Kardec
Alan Kardec 1.jpg
Született Hippolyte-Léon-Denizard Rivail
1804. október 3.[1]
Lyon
Elhunyt 1869. március 31. (64 évesen)[1]
Párizs[2]
Álneve Allan Kardec
Állampolgársága francia
Házastársa Amélie Boudet (1832–)
Foglalkozása
Sírhely Père-Lachaise temető (44)[3][4]

Allan Kardec aláírása
Allan Kardec aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Allan Kardec témájú médiaállományokat.

Hippolyte Léon Denizard Rivail, ismert álnevén Allan Kardec (Lyon, 1804. október 3.Párizs, 1869. március 31.) francia tudós, pedagógus, saját okkult tapasztalatait "A szellemek könyve" című és más kiváló műveiben foglalta össze. Ő volt az, aki a halhatatlanság tanának és a szellemekkel való közlekedés filozófiájának a spiritiszta nevet adta. Új szó, amely ősrégi dolgot jelöl. Neki köszönhető, hogy a szellemvilággal történő közlekedés tanulmányozásából új bölcselet keletkezett, de korántsem alapított szektát.

A spiritiszták nem képeznek vallásfelekezetet; ők pszichológiával, magnetizmussal és a transzcendentális jelenségek tanulmányozásával foglalkoznak. Éppoly kevéssé lehet őket szektariánusoknak nevezni, mint az orvosokat vagy a természettudósokat. Új fogalmak szükségképp új neveket hoznak magukkal, így született meg a spiritizmus és a spiritiszta szó is; ezek a szavak – szabatos értelmezés szerint – a szellem és a szellemvilág tanulmányozását jelentik, mégpedig az onnan érkező kijelentések fényében.

Ez a tanulmányozás kétféle irányt vett, mondhatnám két iskola létesült: az egyik a spiritizmus, melynek hívei Francia- Spanyol- Olaszországban, Dél-Amerikában, Magyarországon, Ausztriában, részben Németországban; a másik pedig az un. spiritualizmus, amelynek hívei főként Angliában és Észak-Amerikában terjedtek el. Utóbbinak hatalmas irodalma és egy sereg fizetett médiuma van.

Andrew Jackson Davis maga könyvtárnyi kötetet írt össze. A spiritiszta irodalom ma még (az évszázad eleje, Szerk.) kevésbé terjedelmes, ha ezt az előzőtől élesen elhatároljuk. Olyan kutatók, mint Wallace, Crookes, Zöllner, Hellenbach szorosabb értelemben véve nem tekinthetők spiritisztáknak, hanem spiritualistáknak, műveik oda számítandók. Ezt azért kell élesen hangsúlyozni, hogy a spiritizmus ne legyen tovább bűnbak a kísérletező spiritualisták és a fizetett média helyett.

Művei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

A Szellemek könyve – spiritiszta filozófia. A spiritiszta tan elvei. Brasília: NST, 2006. ISBN 85-98161-16-0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  3. La sculpture dans les cimetières de Paris, 1897, 114
  4. Le cimetière du Père-Lachaise, 45