Alfred Anthony von Siegenfeld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Anthony von Siegenfeld
Született1854. június 26.[1]
Graz[2]
Elhunyt1929. november 5. (75 évesen)[1]
Bécs[3]
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozásalevéltáros
SablonWikidataSegítség

Alfred Anthony von Siegenfeld (Graz, 1854. június 1.Bécs, 1929. november 5.) osztrák heraldikus és levéltáros.

Élete[szerkesztés]

Ősei Aachenből származtak, nagyapja Franz Siegenfeld vezérőrnagy (elhunyt: 1815), apja Josef Siegenfeld lovassági kapitány (elhunyt: 1886) volt. Grazban hallgatott filozófiát és jogot, majd 1873-ban egy éven át Göttingenben tanult. 1877-ben hivatásos tisztként vonult be a hadseregbe, 1880 és 1882 közt Bécsben katonai tanulmányokat folytatott, majd mint kapitány szolgált több alakulatnál. Már 1882-ben megpróbált elhelyezkedni az osztrák állami levéltárban, ez végül 1884-ben sikerült neki. 1905. május 22.-én állami levéltárosi címet kapott, 1911-ben osztálytanácsossá nevezték ki, 1913-ban igazgatóhelyettes lett. 1918. november 30.-án vonult nyugdíjba.

Siegenfeldet az Osztrák–Magyar Monarchia legkiemelkedőbb heraldikai szaktekintélyének tartották. Hivatalos megbízásra dolgozott a megszállt Bosznia-Hercegovina osztrák-magyar címerben való ábrázolásán. Szakvéleményt adott a főhercegi osztrák és a grófi Chotek-család címerének egyesítéséről a trónörökös Ferenc Ferdinánd főherceg és Chotek Zsófia grófnő házasságkötése alkalmából. Magában a levéltárban Siegenfeld volt a felelős a gazdag dokumentumgyűjteményért és a birodalmi anyakönyvekért. Ő állította össza a ma is létező halotti és házassági értesítőket tartalmazó különgyűjteményt Partezettelsammlung néven. Az ő tervei alapján készültek el azok a vas irattartó dobozok, amelyeket a zágrábi Horvát Állami Levéltárban mind a mai napig használnak. Az Adler nevű genealógiai-heraldikai társaság alelnöke is volt.

Nagy szerepe volt Burgenland címerének kialakításában. Számos heraldikai publikáció mellett a Neuer Siebmacher című címergyűjtemény elkészítésével szerzett hírnevet, a Stájerországgal foglalkozó kötetnek nem csupán szerzője, hanem rajzolója is volt. Bécsben, a Neustifter Friedhof-ban temették el, sírja nem maradt fenn. Otto Gross pszichoanalitikus nagybátyja, Hans Gross kriminológus unokatestvére volt.

Válogatott munkái[szerkesztés]

  • Das Landeswappen der Steiermark. Graz 1900.
  • Steiermark kötet a Neuer Siebmacher gyűjteményben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 7.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 20.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alfred Anthony von Siegenfeld című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.