Alexander Gode

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Alexander Gode
Született 1906. október 30.[1]
Bréma
Elhunyt 1970. augusztus 10. (63 évesen)[1]
New York
Állampolgársága német
Foglalkozása
Iskolái Columbia Egyetem

Alexander Gode vagy teljes nevén Alexander Gottfried Friedrich Gode von Aesch (Bréma, 1906. október 30.Mount Kisco, New York (állam), 1970. augusztus 10.) német-amerikai nyelvészprofesszor, az interlingva nyelv szerzője.

Német apa és svájci anya gyermekeként született. Bécsben és Párizsban végezte egyetemi tanulmányait, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol 1927-ben állampolgárságot is kapott. Latint és németet tanított a Chicagói és a Columbia Egyetemen, valamint fordításból élt.

Egyik alapítója volt az International Auxiliary Language Associationnek (IALA), melynek keretében 1936-tól szerkesztették az új nemzetközi segédnyelvet, az interlingvát. Gode elsősorban a nemzetközi szókincsre alapozta nyelvét (olyan szavakra, amelyek a legtöbb európai nyelvben megtalálhatók), melynek szótára, majd nyelvtana 1951-ben jelent meg.

1953-tól, miután az IALA beszüntette a működését, Gode főként orvosi és tudományos műveket fordított interlingvára. Fordításaival számos díjat is nyert, többek között a American Medical Writers' Association Harald Swanberg Distinguished Service Award nevű díját, valamint a Fédération Internationale des Traducteurs díját.

Társalapítója volt az American Translators Associationnek, mely később a díját Goderól nevezte el.

Gode egy kórházban, rákban halt meg 1970-ben, feleségét és két gyermekét hagyva maga után.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)