Alexander Bain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Bain
Született 1818. június 11.[1][2][3][4][5]
Aberdeen
Elhunyt 1903. szeptember 18. (85 évesen)[1][2][3][4][5]
Aberdeen
Állampolgársága brit
Foglalkozása
Tisztsége
 • Regius Professor of Logic (1860–1880)
 • rektor (1881–1887, University of Aberdeen)
Iskolái
 • University of Aberdeen
 • Marischal College
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Bain témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexander Bain (Aberdeen, 1818. június 11.Aberdeen, 1903. szeptember 18.) skót filozófus, pszichológus és pedagógus.

Életútja[szerkesztés]

Alexander Bain az aberdeeni Gilcomston iskolába járt, és szabadidejében a szövésben segített apjának – egy volt katonának, aki a katonai szolgálatból való leszerelése után takácsként dolgozott. Az iskolában jó teljesítménye felkeltette egy tanára figyelmét, aki tanított a Marischal College-ban, amely később az Aberdeeni Egyetem lett. Az ő bátorításának köszönhetően Bain 1836-ban, 18 évesen felvételt nyert a Marischal College-ba. Az egyetemen matematikát, fizikát, természetfilozófiát és morálfilozófiát egyaránt tanult, de emellett továbbra is támogatta apját munkájában. Tanulmányai vége felé műszaki témájú cikkeket kezdett írni, többek között a London and Westminster Review számára. Ebben az időben ismerkedett meg John Stuart Mill-lel, akinek empirista tanításai nagy hatással voltak rá, és akivel haláláig barátságban maradt.

Miután mester diplomát szerzett, 1845-ben a matematika és a természetfilozófia professzora lett a Anderson Egyetemen Glasgow-ban. 1848-ban Londonba költözött, ahol az Edwin Chadwick vezette Egészségügyi Tanács alkalmazta. 1860-ban visszatért Aberdeenbe, ahol az újonnan létrehozott Regius Professorship of Logic (logikatanári) posztot töltötte be az egyetemen, ahol logikát és – az 1860-as években szokásos módon – angolt tanított. Az általa írt Angol nyelvtan és a skót iskolákban folyó, módszeresen átgondolt angoloktatás iránti elkötelezettsége a tantárgy didaktikájának modernizálásához vezetett.

Nézetei[szerkesztés]

Bain a legkiválóbb angol pszichológusok egyike. Alapnézete, hogy szellemi és fizikai folyamatok párhuzamosan haladnak, azaz elválaszthatatlanok egymástól. Nem tagadja a külön anyagtalan lelket, de annak nem is állítja létezését. A Kant-féle kriticizmushoz annyiban közeledik, hogy elismerte, miképp a külső világot csak mint érzetünket és képzetünket foghatjuk föl, de ezt, mint előtte először David Hume, az Énről is állítja. Az Énnek nincs önálló léte, s nem létezik mint külön való az egyén gondolatain, érzelmein, akaratnyilvánulásain kívül. Lélektani magyarázatainak alapelve az eszmetársulás (associatio), melyet először a 18. századbeli David Hartley tett a lélektan alapjává. De Bain a modern fiziológia vívmányaival kapcsolja össze a régibb pszichológusok elméletét és így lett a modern lélektan egyik vezéralakja.

Alexander Baint egy olyan tudományos pszichológia korai képviselőjeként tartják számon, amely a szubjektív tapasztalatot és minden megismerést az érzékszervi benyomásoknak tulajdonítja, és nem tisztán belső folyamatoknak (azaz nem az introspekciónak). Mill-lel és másokkal együtt Baint az angol-skót asszociációs pszichológia iskola egyik alapítójának tekintik.

Művei[szerkesztés]

 • The senses and the intellect (először 1855)
 • The emotions an te will (először 1859)
 • On the study of character including and estimate of phrenology (1861)
 • Mental and moral science (először 1868)
 • Logic (1871)
 • Mind and body (1873, a német fordítás révén talán legelterjedtebb műve)
 • Education as a science (1879. Ez is elterjedt német fordításban jelent meg és a magyar pedagógusok figyelmét is lekötötte)
 • John Stuart Mill (1882)
 • L. Ribot La psychologie anglaise contemporaine (3. kiadás 1873)
 • Lecture on the application of science to human health and well-being (1852) stb.

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b Internet Philosophy Ontology project (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

*Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Bain című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]