Alekszej Nyikolajevics Leontyjev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alekszej Nyikolajevics Leontyjev
Született 1903. február 5.
Moszkva[1]
Elhunyt 1979. január 21. (75 évesen)[2]
Moszkva
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái Faculty of Social Sciences of Moscow State University
Kitüntetései Lenin-díj
Halál okaszívinfarktus
Sírhely Kuntsevo Cemetery

Alekszej Nyikolajevics Leontyjev (oroszul: Алексей Николаевич Леонтьев; Moszkva, 1903. február 18. – Moszkva, 1979. január 21.) orosz-szovjet fejlődéslélektani pszichológus, az aktivitáselmélet kidolgozója.

Életútja[szerkesztés]

A. Ny. Leontyjev Lev Szemjonovics Vigotszkijjal (1896–1934) és Alekszandr Romanovics Lurijával (1902–1977) dolgozott 1924 és 1930 között, együttműködtek a marxista pszichológia fejlesztésében, mely egyfajta válaszként szolgált a behaviorizmusra és az inger-válasz mechanizmusra, mint az emberi viselkedést magyarázó elvekre. 1931-ben elhagyta Vigotszkijék társaságát, hogy magasabb szintre fejlődhessen Harkovban. Olykor folytatott közös munkát Vigotszkijékkal, s tudományos ügyekben értekeztek egymással, bár végül külön váltak útjaik. 1934-ben visszatért Moszkvába. 1951-től a Moszkvai Állami Egyetem Filozófia kar pszichológia tanszékének vezetője lett. 1966-ban megalapította a Moszkvai Állami Egyetem Pszichológia karát, melyet 1979-ben bekövetkezett haláláig vezetett. A Szovjet Tudományos Akadémia tagja és az MTA tiszteleti tagja. Szívroham következtében hunyt el.

Tudományos munkája[szerkesztés]

Korai tudományos munkáit Vigotszkij kultúrtörténeti kutatási programjának keretein belül folytatta, ahol a kultúra közvetett jelenségét vizsgálták. Ebben a periódusban Leontyjev tanulmányai a gyermek és felnőtt közvetett memóriáját tárták fel a Magasabb szintű memória fejlődése című, 1931-es munkájában. Saját kutatási iskolája az aktivitás jelenségének alapos pszichológiai analízisén alapult. 1930-tól kezdve rendszerezettebben fejlődött az aktivitás elmélete a Harkov csoport keretein belül, melynek vezetője volt, és olyan jelentős személyekkel dolgozott és kutatott együtt, mint például Alekszandr Zaporozsec, Pjotr Galperin,[3] Vlagyimir Zincsenko, Ligyija Bozsovics, Vlagyimir Asznyin, vagy éppen Grigorij Lukov. Az aktivitás teória a Szovjetunió II. világháborút követő időszakának vezető pszichológiai doktrínájává nőtte ki magát, immáron intézményesített formában, miután Leontyjev visszaköltözött Moszkvába, és elhelyezkedett a Moszkvai Állami Egyetemen.

Leontyjev számára az aktivitás egy olyan folyamatot jelentett, mely „realizálja a személy aktuális életét, gazdag és változatos szociális létét az őt körülvevő objektív világban” (Leontyjev 1977). Leontyjev munkásságának magja az az elgondolás, hogy vizsgálhatjuk a humán folyamatokat három különböző analízis perspektívából. A legmagasabb, legalapvetőbb szint az aktivitás és az azt irányító motiváció. A középső szinten találhatóak a cselekedetek és a hozzájuk kapcsolódó célok. Végül a legalacsonyabb szinten azon működést kell vizsgálni, mely erőforrást ad a magasabb szintű célok teljesítéséhez.

Tanulmányait több nyelvre lefordították (angol, német, magyar, stb.) és elérhetőek az interneten angol és orosz nyelven.

Főbb művei magyar közkönyvtárakban[szerkesztés]

Főbb művei magyar fordításban megtalálhatók a magyar közkönyvtárakban, lásd:

  • Леонтьев Алексей Николаевич: Проблемы развития психики Moszkva, 1959., magyarul A pszichikum fejlődésének problémái / A. Ny. Leontyjev ; [ford. Mikus Gyula]. Budapest, 1964. 627 p. (MOKKA katalógus nyomán).
  • Леонтьев Алексей Николаевич: Деятельность. Сознание. Личность (magyar) Tevékenység, tudat, személyiség / Alekszej Nyikolajevics Leontyjev. Budapest : Gondolat Kossuth, 1979. 340 p. (MOKKA).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Леонтьев Алексей Николаевич, 2015. szeptember 28.
  2. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. A pszichológia tárgya : A pszichológia mint az orientációs tevékenység tudománya / Petr Âkovlevič Gal'perin. Budapest : Gondolat Könyvkiadó, 1980. 219 p. (MOKKA katalógus nyomán.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Aleksei N. Leontiev című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • Pléh Csaba: Leontyev, Alekszej Nyikolajevics. In: Pedagógiai Lexikon. 2. köt. Budapest : Keraban, 1997. 359-360. p. (magyarul)
  • Leontyev, Alekszej Nyikolajevics (magyarul)[halott link]
  • Váriné Szilágyi I. (szerk.): Pszichikum és tevékenység a mai szovjet pszichológiában. Budapest, 1974. (magyarul)