Akbil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akbil (I-Button) elektronikus menetjegy

Az Akbil egy integrált elektronikus menetjegy(rendszer), amit viteldíjfizetésre használnak az isztambuli tömegközlekedésben, Törökországban. Ez érvényes minden Isztambul városa által működtetett tömegközlekedési eszközre: busz, libegő (funicular), HÉV, metró, villamos (a két nosztalgiajáratra nem!), valamint a boszporuszi átkelőhajókra (komp).

Az Akbil egy mozaikszó, ami az akıllı (jelentése: okos) és a bilet (jelentése: jegy) szavak összetételéből jött létre.

Működési elve, használata, leírása[szerkesztés]

Az előre feltöltött Akbil eszközt hozzáérintve vagy csak közelítve az RFID leolvasó egységhez automatikusan levonásra kerül az előre megállapított menetdíj. A leolvasó eszköz a peron előtt vagy magán a járművön található, mely hangos, rövid szignállal nyugtázza vagy erőteljes, hosszú sípolással utasítja el az érvénytelen Akbil jegyet. Ehhez semmiféle emberi beavatkozás nem szükséges, például a járművezető részéről. Az Akbil műanyagból készült testének egyik oldalán Isztambul város címere látható.

Az egységeket a jelentősebb közlekedési csomópontokba telepített automatáknál, illetve újságárusnál, trafikokban, kisebb boltokban lehet feltölteni maximum 150 török líra erejéig, valamint az eszköz kölcsönzése 6 török líra visszatéríthető kaució ellenében történik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]