Afrikai levéljáró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Afrikai levéljáró
A természetes élőhelyén
A természetes élőhelyén
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Gruae
Csoport: Gruimorphae
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Levéljárófélék (Jacanidae)
Nem: Actophilornis
Faj: A. africanus
Tudományos név
Actophilornis africanus
(Gmelin, 1789)
Szinonimák
  • Actophilornis africana
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai levéljáró témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai levéljáró témájú médiaállományokat és Afrikai levéljáró témájú kategóriát.

Az afrikai levéljáró (Actophilornis africanus) a madarak (Aves) osztályának lilealakúak rendjébe, ezen belül a levéljárófélék (Jacanidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrikában a Szaharától délre – Szomáliát, valamint a nyugat- és dél-afrikai partok egy részét kivéve – majdnem mindenütt honos a nyílt vizeken. Elterjedési területén mindenütt nagy számban él.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 23–30 centiméter. A hím szárnyfesztávolsága 14 centiméter, a tojóé 16 centiméter. A hím testtömege 115–224 gramm, a tojóé 160–290 gramm. Törzse és szárnya élénk gesztenyebarna, melle aranysárga, kormánytolla pedig fekete. Pofája fehér, feje teteje és szemcsíkja fekete, a homloki rész kobaltkék. Csőre egyenes, a vége enyhén lefelé görbülő, tövénél fénylő kék rajzolattal. Nagyon hosszú lábujjai vékony, éles karmokban végződnek, így a madár testtömege nagy felületen oszlik el, miközben az úszónövényeken jár. Három ujja előre, egy pedig hátrafelé áll. A megnyúlt hátsó karom még jobb tartást biztosít.

Életmódja[szerkesztés]

Az afrikai levéljáró társas madár. Tápláléka rovarok és azok lárvái, rákok és vízinövények. Táplálékát a vízinövényeken sétálva kapja el. Úszni is jól tud. Fogságban 13 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak térségenként változik, és majdnem mindenhol egész évben tart. Egy tojó akár 3-4 hímmel is párosodik. A fészekben 4 csillogó világosbarna tojás van, melyeket sötétbarna vagy fekete mintázat díszít. A tojásokon 21-26 napig kotlik a hím. A fiókákat mindkét szülő gondozza. A hím képes egyidejűleg járkálni és a fiókáit melegíteni. Az összecsukott szárnyaiban képződő táskákban hordja magával őket; ilyenkor csupán kilógó lábujjaik látszanak. A hím veszély esetén is ezekben a táskákban helyezi el őket. Az utódok hamar kimerészkednek a fészekből.

Rokon fajok[szerkesztés]

Az afrikai levéljáró legközelebbi rokona és az Actophilornis nem másik faja, a madagaszkári levéljáró (Actophilornis albinucha).

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]