Acanthamoeba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Acanthamoeba
Acanthamoeba polyphaga a ciszta állapotában
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Ország: Amőbák (Amoebozoa)
Altörzs: Protamoebae
Osztály: Variosea
Rend: Centramoebida
Család: Acanthamoebidae
Nemzetség: Acanthamoeba
Volkonsky, 1931
Szinonimák
  • Comandonia
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Acanthamoeba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Acanthamoeba témájú kategóriát.

Az Acanthamoeba az Amoebozoa országába és az Acanthamoebidae családjába tartozó nemzetség.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Acanthamoeba-fajok egyaránt megélnek a talajban, az édesvízben és egyéb élőhelyeken is. Mindenütt gyakoriak. Általában 15-35 mikrométeresek. Nyugalmi állapotban kör alakúak, de mozgáskor oválisak vagy háromszög alakúak. Cisztaként is élnek. Habár sok faj baktériumokkal táplálkozik, néhány faj azonban az emberben és állatokban élősködhet. Az élősködő fajok szaruhártya-gyulladást (keratitis) és agyvelőgyulladást (encephalitis) okoznak; az utóbbi betegség a központi idegrendszer megtámadásával keletkezik.[1]

Az Acanthamoeba castellanii a talajban él, és hasznos lehet, mivel baktériumokkal, gombákkal és Protozoa-fajokkal táplálkozik. Továbbá segít a szerves anyagok bomlasztásában is.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi fajok tartoznak (a fajokat a ciszták alakja különbözteti meg; a csillaggal rendelkező fajok, ártalmasak lehetnek az ember számára):

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Di Gregorio, C, Rivasi F, Mongiardo N, De Rienzo B, Wallace S, Visvesvara GS (1992. December). „Acanthamoeba meningoencephalitis in a patient with acquired immunodeficiency syndrome”. Archives of Pathology & Laboratory Medicine 116 (12), 1363–5. o. PMID 1456885.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Acanthamoeba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]