Abeokuta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abeokuta
Közigazgatás
Ország Nigéria
Szövetségi államOgun
Alapítás éve1825
Népesség
Teljes népesség888 924 fő (2012)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság170 m
Terület879 km²
IdőzónaWAT (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 7° 09′, k. h. 3° 21′Koordináták: é. sz. 7° 09′, k. h. 3° 21′
A Wikimédia Commons tartalmaz Abeokuta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Abeokuta iparváros Délnyugat-Nigériában, Ogun szövetségi állam székhelye. Lagostól kb. 75 km-re északra található. Kereskedelmi és közlekedési csomópont az Ogun folyó partján. A lakosság száma meghaladja a 600 000 főt.

Története[szerkesztés]

A várost a rabszolgavadászok elől menekülő egba törzs tagjai alapították 1825-ben az Ogun folyó keleti partján, akik a folyópart gránitszikláinak zugaiban találtak menedéket. A sziklavár köré épített kunyhókból álló települést 32 km hosszú és 3 m magas földhányással vették körül, hogy feltartóztassák a dahomeyiek áradatát. A létrejött joruba városállam 1914-ig állt fenn. Hatalmát Lagos lagúnáira is kiterjesztette. Lakói az 1847-ben érkezett misszionáriusoktól átvették a nyugati stílusú oktatási rendszert. 1864-ben leverték a dahomeyiek lázadását. A Sierra Leone-i hittérítők ellen több ízben felkeltek, míg 1867-ben végleg elkergették őket. A lakosság száma a 19. század közepére elérte a 60–70 ezer főt. Függetlenségének 1914-ben az angolok vetettek véget, amikor Nigéria brit protekturátusának részévé tették.

Gazdasága[szerkesztés]

A város gazdaságára a modern időkig a kézműipar volt jellemző. Ma már megtalálható a kőbányászat, a műanyag- és cementgyártás, az élelmiszer-feldolgozás és sörfőzés, a gépipari termékek összeszerelése. A lakosság nagy része mégis a kakaó- és pálmaolaj-termelésben talál munkaalkalmat.

Oktatás[szerkesztés]

A városban működik 1988 óta az ország három agrártudományi egyetemének az egyike. (A másik kettő Makurdiban (Benue állam), illetve Umudikében (Abia állam) van.)

Közlekedés[szerkesztés]

Abeokuta belvárosa

Abeokuta és Lagos között 1899-ben létesült vasúti összeköttetés. Keresztülhalad rajta a Lagos–Ibadan főútvonal. Közúti kapcsolata van még Ilaróval, Shagamuval, Iseyinnel és Cotonouval (Benin).

A város híres szülöttei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Abeokuta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Abeokuta című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category: Abeokuta
A Wikimédia Commons tartalmaz Abeokuta témájú médiaállományokat.