Aasmund Olavsson Vinje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aasmund Olavsson Vinje
Született1818. április 6.
 Norvégia, Telemark, Vinje
Elhunyt1870. július 30. (52 évesen)
 Norvégia, Oppland, Gran
Állampolgárságanorvég
Nemzetiségenorvég
Foglalkozásaköltő, újságíró
Halál okagyomorrák
SírhelyeSister Churches
A Wikimédia Commons tartalmaz Aasmund Olavsson Vinje témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aasmund Olavsson Vinje (Vinje, 1818. április 6.Gran, 1870. július 30.) norvég költő, újságíró. Versei és útleírásai mellett arról ismert, hogy úttörő szerepet játszott a landsmål (a mai nynorsk nyelv elődje) használatában.

Pályafutása[szerkesztés]

Szegény, de olvasott családba született. Erős tudásvágy hajtotta, és részben tanításból tartotta el magát. Ugyanabban a középiskolában érettségizett, mint Henrik Ibsen, majd jogot tanult, és ügyvéd lett. 1858-ban megalapította a Dølen című folyóiratot, ahol útleírásokat, valamint a művészet, a nyelv és a politika területét átölelő vezércikkeket jelentetett meg. A lap 1870-ig működött.

Sokat tett azért, hogy kifejezze a norvégiai városi és vidéki élet közötti különbséget, és a norvég romantikus nacionalizmus egyik legkifinomultabb követőinek. Ennek ellenére kritikus szkepticizmusáról és kettős nézeteiről is ismertté vált, azaz azt hirdette, hogy mind a mellette, mind az ellene szóló érveket magáévá kell tennie. Politikai tevékenysége addig terjedt, hogy a kormány elbocsátotta ügyvédi állásából, mert kritizálta a külpolitikáját.

Írásai között a Ferdaminni fraa Sumaren 1860 (Emlékek egy 1860 nyári utazásról) a norvég irodalom legjobbjai közé számít; egy Oslo és Trondheim közötti utazást ír le, melynek célja IV. Károly király koronázási ünnepsége volt a nidarosi katedrálisban. Valószínűleg nem véletlen, hogy a leírás közelebb hozza az út során megismert hétköznapi embereket, mint a koronázáson megjelenő méltóságokat.

1863-ban megírta A Norseman's View of Britain and the British (Egy norvég képe Britanniáról és a britekről) című könyvét, amelyet tíz évvel később fordítottak le norvég nyelvre. Verseinek egy része ma is nagyon élő Norvégiában, mindenekelőtt a Ved Rundarne Edvard Grieg dallamával.

A gyomorrákban szenvedő Vinje úgy döntött, hogy utolsó napjait vidéken tölti. Barátja, A. Chr. Bang lelkész (később püspök) házában halt meg, és a közeli Søsterkirkene mellett temették el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aasmund Olavsson Vinje című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.